Çukurova ve çevre kültür bölgelerinin M.Ö. ll.binde Ege ile olan bağlantıları
The Connections between Çukurova and its surroundings cultural areas and the Aegean region in the ll. millenium B.C:
- Tez No: 126400
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYAT ERKANAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Çukurova, Ege, Orta Tunç Çağı, Geç Tunç Çağı. 161, Çukurova, Aegean, Middle Bronze Age, Late Bronze Age. 160
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 373
Özet
VII.. ÖZET“ Çukurova ve Çevre Kültür Bölgeleri'nin M.Ö.II.Binde Ege ile olan Bağlantıları”konulu tez çalışmamda her iki bölgenin M Ö.II.Bine tarihlenen başlıca merkezleri ele alınmıştır. Bu merkezler mimari,seramik,küçük buluntular başlıkları altında incelenmiş ve her iki bölgenin merkezleri arasındaki bağlantı ortaya konmaya çalışılmıştır. Çukurova Bölgesi Orta Tunç Çağı'ndan itibaren daha çok Suriye-Filistin'e yönelik bir kültürün etkisindedir. Bölgede gelişen Huni etkisi sonucu Kizzuwatna Devleti kurulmuş ve bölge daha çok Hitit Devletiyle ilişki içinde bulunmuştur. Ege Bölgesi'ne ilişki yönü ise, adalar ve Kıt'a Yunanistan'dır. M.Ö.II.Binin son çeyreğinde bölgede Miken Kolonilerinin yoğun bir etkisi söz konusudur. Farklı kültürel etkilerin içinde olan bu iki bölgenin, bu çağda yoğun ilişkileri kesintiye uğramıştır. Tez kapsamında incelenen iki bölgenin başlıca merkezleri arasında ele geçen buluntular ışığında yapılan değerlendirmeler de bunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
VI. ABSTRACT THE CONNECTIONS BETWEEN ÇUKUROVA AND ITS SURROUNDINGS CULTURAL AREAS AND THE AEGEAN REGION IN THE H. MILLENNIUM BC. In my thesis which is titled“The Connections Between Çukurova and Its Surroundings Cultural Areas and the Aegean Region in the II. Millennium BC”, the principal centers in both regions from the II. Millennium BC are studied. These centers were compared with their architecture, ceramic and small finds and the relationship between the centers of the two regions was tried to be proved. The Çukurova Region was mostly under the influence of the Syrio-Palastine Culture Region in the Middle Bronze Age. Thanks to the rich Hurri Culture in this region, the Kizzuwatna State was established and the region had close relationships with the Hittite State. The relationship towards the Aegean is with the islands and the mainland Greece. There is a deep influence of the Mycenaean colonies in this region in the last quarter of the II. Millennium BC. The dense relationship between these two regions, which were under different cultural influences was interrupted in this period. The evaluations made in the light of the finds from the principal centers of both regions prove this thesis.