Geri Dön

Soğuk savaş sonrası Bulgaristan dış politikası

The Bulgarian foreign policy after the cold war

  1. Tez No: 126479
  2. Yazar: AYSSOUN AVDJİEV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN UZGEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 159

Özet

“Soğuk Savaş Sonrası Bulgaristan Dış Politikası ”adlı tezde Bulgaristan Cumhuriyeti 'nin 20. yüzyılın 90 'lı yıllarındaki dış politikası tanımlamaya çalışılmıştır. Soğuk Savaş sonrası komplikeli küresel ve bölgesel jeopolitik değişiklikler döneminde Bulgaristan, dış politikasında yeni yollar ve öncelikler aramak zorunda kalmıştır. Yazdığım Yüksek lisans tezin esas kısmını bu yollar ve öncelikler oluşturmaktadır. 1 bölümde Bulgaristan'ın 20. yüzyılın başlarından itibaren siyasi tarihine değinilmiştir. Devamında 2. bölümde, özetle ülkenin dış politikasına, ve keza önemli bir konu olan Hak ve Özgürlükler Hareketi 'nin ülkenin dış politikasındaki yerine değinip HÖH'ün karar alma sürecinde oynadığı role ilişkin karar alma alternatifleri, mekanizmalarını ve Bulgaristan Cumhuriyeti' nin stratejisi ve milli güvenliği ile Bulgar dış politikasının ana prensipleri ve amaçları ele alınmıştır. 3. bölümde 1990'larda Bulgar dış politikası incelenmiştir: NATO ve AB 'ye üyelik konusunda sarf ettiği çabalarla ilgili ana önceliklere ağırlık verilmiştir. Aynı bölümde Bulgaristan'ın ABD ile ilişkilerine de dikkat çekilmiştir. 4. bölümde, 1980' li yıllarda sözüm ona“Yeniden Diriliş Süreci”zamanındaki kriz dönemi de vurgulanarak, Bulgaristan Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ilişkiler ayrıntılı olarak açıklanmaktadır. 10 yıllık bir sürede konfrontasyondan stratejik ortaklık ilişkisine dönüşen iki ülke arasındaki ilişkilerin özellikleri açıklanmaktadır. 5. bölümde Bulgaristan ve çoğunluğu komşu olan Ortodoks ülkeleri arasındaki ilişkiler ele alınmaktadır. İlk olarak Bulgaristan ve Rusya Federasyonu arasındaki ilişkilerinin olumlu ve olumsuz tarafları gösterilmektedir.. Bundan sonra Yunanistan Cumhuriyeti ile ilişkiler üzerinde durulmaktadır. Yugoslavya Federasyonu ile ilişkilerin tarifinde kaçınılmaz olarak Bulgaristan 'in Bosna 'daki savaş ve Kosova krizi ile ilgili pozisyonuna dikkat çekilmiştir. Bir sonraki şıkta Bulgaristan Cumhuriyeti' nin Makedonya Cumhuriyeti ile ilişkileri ele alınmıştır ve burada Bulgar tarafın Makedon dili ve Makedon kimliği ile ilgili tavrı incelenmiştir. Bu bölümde son olarak Romanya ile ilişkilerine de yer verilmiştir.,-^V

Özet (Çeviri)

Thesis written by myself I have tried to show foreign policy of Republic Bulgaria in 90th years of 20-th century. In the period of complicated global and regional geopolitical changes, after the end of Cold War, Bulgaria has been compelled to search for new roads and priorities in the foreign policy. The essential part of the Master Degree Thesis written by me is based on these roads and priorities. In introduction I have paid attention in brief to the history of the country from beginning of 20-th century, as and on the political system of the country. Further, in point 2, 1 direct attention of readers to main principles and purposes of Bulgarian foreign policy, namely alternatives, mechanisms of decision-making, concerning to foreign policy of the country, the questions connected to strategy and national security of Republic Bulgaria, and also, not on last place, on role of Movements for Rights and Freedom at decision-making on foreign policy of the country. In point 3, 1 accent on the basic priorities of new Bulgarian foreign policy, namely her effort to become member of Euro-Atlantic structures: NATO and EU. I pay attention also to her relations with USA. In point 4, I describe in details relations between Republic Bulgaria and Republic Turkey, also delivering accent to the crisis period in 80th years, during so called «Regeneration Process ». I characterize relations between the two countries which during 10 years periods went from confrontational to relations between strategic partners. In point 5, I reveal relations between Bulgaria and the orthodox states, the majority of which are her neighbors. At the beginning I find out the positive and negative sides of relations between Bulgaria and Russian Federation. The relations dating since the time of block divisions. Further I pause on relations with Republic Greece. At description of relations with the Yugoslavian Federation, inevitably I pay attention to the position of Bulgaria on war in Bosnia and crisis in Kosovo. In following subsection I find out relations of Republic Bulgaria with Republic Macedonia where I show the attitude of Bulgarian side to Macedonian language and Macedonian identity. Before end I also allow a place to the relations with Romania.

Benzer Tezler

  1. Soğuk savaş sonrası döneminde Bulgaristan dış politikasında Makedonya konusu

    Macedonian issue in foreign policy of Bulgaria during the post-cold war period

    HAYRİ EMİN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Uluslararası İlişkilerTrakya Üniversitesi

    Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE KALAY

  2. Neoklasik realizm bağlamında soğuk savaş sonrası Balkanlar'da dış politikanın dönüşümü (Bulgaristan örneği)

    Transformation of foreign policy in the post-cold war Balkans in the context of neoclassical realism (the case of Bulgaria)

    MUSTAFA IŞIK

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Uluslararası İlişkilerSakarya Üniversitesi

    Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SİBEL AKGÜN

  3. Soğuk savaş sonrası dönem Türk-Bulgar ilişkilerinde Türk azınlığın durumu

    The situation of Turkish minority in the Turkish-Bulgarian relations in post cold war period

    KADER ÖZLEM

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    SosyolojiUludağ Üniversitesi

    Uluslararası İlişkiler Bölümü

    DOÇ. DR. Ö. GÖKSEL İŞYAR

  4. Soğuk savaş sonrası Rusya'nın Balkan politikası: Bulgaristan ve Yugoslavya

    The Balkan policy of Russia after The Cold War: Bulgaria and Yugoslavia

    SEREN ÖZCAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Siyasal BilimlerTrakya Üniversitesi

    Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ MYUMYUN YASHAROV ISOV

  5. Uluslararası sistemin Türkiye ve Bulgaristan dış politikaları üzerine etkisi

    How the international political system effects Turkey?s and Bulgaria?s foreign policies

    VEHİBE ATALAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2008

    Kamu YönetimiDokuz Eylül Üniversitesi

    Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. NAZMİ ÜSTE