Elektrik santrallarındaki bir şalt sahasının SCADA ile otomasyonu
- Tez No: 126577
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KORAY TUNÇALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: SCADA, Kontrol Merkezi, Uzak Uç Birimi, İletişim, Yazılım
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Teknolojinin ve sayısal yöntemlerin hızla geliştiği günümüzde enerji dağıtım sistemlerinin izlenmesinde ve kontrolünde bilgisayar sistemlerinin kullanılması güvenirliliği ve etkinliği arttırmaktadır. Enerji gereksiniminin gelişmiş ülkelerde 10 yılda, az gelişmiş ülkelerde 6-7 yılda iki katına çıktığı günümüzde yetersiz kaynaklar nedeniyle yatırım ertelemenin ve doğru enerji yatırımları için planlamanın ne kadar önemli olduğu açıktır. S CAD A adı Supervisory Control And Data Acquisition kelimelerinin ilk harflerinden türetilmiştir. Türkçe'ye çevirisi“İzleme, Kontrol ve Veri Toplama Sistemi”olarak yapılabilir. SCADA, tesis ve sistemlerin tek bir merkezden izlenebilmesi yönetilebilmesi, verilerin elde edilmesi ve saklanması olanağım sunmaktadır. SCADA yapı olarak üç ana bileşenden oluşur: 1-) Kontrol Merkezi, 2-) Uzak Uç Birimi, 3-) İletişim Sistemi, Ülkemizde SCADA sistemlerinin enerji dağıtım tesislerine uygulanması alanında geç kalınmıştır. Bu konuda bilimsel araştırma kurumlarında, üniversitelerde ve uygulamada elektrik dağıtım kurumlarında uzmanlık birimleri kurulmalıdır. Bu çalışmada SCADA'nın enerji dağıtım sistemlerine uygulanması incelenmiş ve paket yazılımla hazırlanmış bir örnek projeye yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Supervisory Control And Data Acquisition (SCADA) implementation in energy distribution systems increases the efficiency of system operation and improves system planning ability. Since the electrical energy consumption doubles in the developed and the developing countries within 1 0 to 6 years respectively. This reality increases the importance of energy system planning. Supervisory Control And Data Acquisition (SCADA) enables the operation, control and observation of the energy system from one operation room. The SCADA system consist of three parts: 1-) Master Terminal Unit, 2-) Remote Terminal Unit, 3-) Communication System, In our country, SCADA implementation in energy, distribution system is new. The leak of expertise in this area should lead the universities and research institutes to establish their research units. In this study, SCADA implementations for energy distribution systems are examined and SCADA application for an energy system is given. Keywords : SCADA, Master Terminal Unit, Remote Terminal Unit, Communication Software. VI cm Wmmutwrm umma*