Ulaştırma ve enerji
Transportation and energy
  1. Tez No: 126750
  2. Yazar: KAAN AKIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜBEYDE ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ulaştırma, Enerji, Türkiye vıı, Transportation, Energy, Turkey vm
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ulaştırma Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
ÖZET ULAŞTIRMA VE ENERJİ Bu çalışmada, Türkiye ve dünyada enerji üretimine ilişkin bilgiler ve planlamalar hakkında geniş çapta bir inceleme yapılmıştır. Bu bağlamda Türkiye'de enerji ile ilgili kuruluşlar, bu alanda yapılan anlaşmalar ve Türkiye'nin enerji politikası konusunda önem taşıyan ilkeler belirtilmeye çalışılmıştır. Ayrıca Türkiye'de enerji tüketiminin sanayi, konut ve hizmetler, ulaştırma, tarım gibi sektörlere dağılımı, oluşan enerji kayıpları ve bunların boyutları titizlikle ele alınmıştır. Bununla birlikte, ulaşım türlerinin enerji türü ve tüketimi açısından karşılaştırılması yapılarak ulaşım sistemleri hakkında da bilgiler verilmiştir. Geçtiğimiz yıllara ait ithalat ve ihracat ulaşım modlarının paylarını ve Türkiye'de ulaştırmaya harcanan enerji miktarı tablolarla gösterilerek verilen bilgiler somutlaştırılmıştır. Taşıtlarda enerji sarfiyatında etkili faktörler de incelenerek taşıtın özelliklerinin ve diğer unsurlarının enerji harcanmasında ne denli önemli olduğu vurgulanmıştır. Bu açıdan İstanbul için taşıtkm değerlerinden faydalanılarak pik saatte gerçekleşen enerji tüketiminin hesabı örnek olarak sunulmuştur. Tezin son bölümlerinde ise, ulaştırma sektöründe verimliliğin artırılması, tüm araçların yakıt tüketiminin düşürülmesi, üretilen ve ihraç edilen araçlar bakımından bir test prosedürünün geliştirilmesi açısından geleceğe yönelik gözlem ve önerilere yer verilmiştir. Sonuç olarak, Türkiye'de nükleer enerjinin kullanılarak enerji üretiminin artırılması bir zorunluluktur. Ulaştırmada, toplu taşımaya yönlendirme zorunluluğu vardır. Şu an varolan enerji ülkenin geleceği açısından yeterli değildir. Yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili kanunların acilen çıkarılması gerekir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TRANSPORTATION AND ENERGY This study, is based for producing energy and planning in Turkey and world. Consequently, establishments with energy in Turkey, accord on in this area and principles which are important in Turkey's energy politics were stated. Besides, consumptşon of energy in distribution to sectors in Turkey like industry, resort and duty, transportation, agriculture loss of energy and these dimensions was investigated with importance. Morever comparing sort of transportation with sort of energy and consumption and was given knowledge of systems of transportation. Shore of transportation modes on import and export and amountof energy on transportation in Turkey which is belonging at last years are showed with statistics. In addition to importance principles of consumption energy at vehicles were examined and also secislities of vehicles and the other element which are very important on consumption of energy was emphasized. Therefore, account for energy consumption in rush hour for Istanbul was given an example. At the end of the study for increasing of consumption of energy productivity, decreasing of energy consumption of all the vechiles, making a test procedure for vechiles which is produced and export, were given placed to observation and offer is related with future. As a conclusion it's a necessity that is using nuclear energy for incerasing energy production. There is an obligation to give way to total transportation. The energy today Turkey has is not enough for its future. The laws must as soon as possible passed for new energy sources.