Saç kurutma makinalarında ses kalitesi
Sound quality for hair dryers
  1. Tez No: 126867
  2. Yazar: NURKAN TÜRKDOĞRU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. TEMEL BİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ses Kalitesi, Ana Bileşenlerin Analizi, Yapay Sinir Ağları, Rahatsızlık Ölçütü, Sound Quality, Principle Component Analysis, Neural Networks, Annoyance Index XI
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Konstrüksiyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET Ses, birçok ürün için, o ürünün pazardaki rekabet gücünü etkileyen önemli bir ürün özelliğidir. Bir ürünün ses kalitesi, o ürünün sesinin, dinleyici için kabul edilebilirliğinin ve ürünle ne kadar uyumlu olduğunun ölçüsüdür. Ürün ses kalitesi bir algı olup hem öznel hem de nesnel niteliği vardır. Günümüzde ses kalitesi, pazarda, benzer ürünleri birbirinden ayıran, önemli bir tasarım parametresi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir ürünün ses kalitesini ölçmek için genellikle kullanılan yöntem jüri testleridir. Fakat bu yöntem hem zaman alır hem de ek maliyetlere yol açar. Bu çalışmada seçilen bir ürün, saç kurutma makinası için, bu ek yükleri ortadan kaldırmak üzere, ses kalitesi değerlendirmesinde kullanılacak bir matematiksel araç geliştirilmiştir. Farklı firmalara ait saç kurutma makinalarıyla yapılan deney ve ölçümlerle elde edilen sonuçlar iki farklı matematiksel araç;“Ana Bileşenlerin Analizi”ve“Yapay Sinir Ağlan”kullanılarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak bir saç kurutma makinası sesi için rahatsızlık derecesini ortaya koyacak iki ayrı matematiksel rahatsızlık ölçütü geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Sound is an important attribute for many products that affects the competition power of that product in the market. Sound Quality of a product is defined as the perceptual reaction to the sound of a product that reflects the listeners reaction to the acceptability of that sound for that product and the adequacy of the sound in the context of a specific technical goal and/or task. Today, sound quality, with its objective and subjective properties, is an important design parameter that discriminates the similar products in the market. The generally used method to measure the sound quality of a product is the jury tests. However this method is not only time consuming but also costly. In this study, to get rid of these disadvantages, for a chosen product, hair dryer, a mathematical tool to be used in sound quality design is improved. Using two different mathematical tools the results obtained from the measurements and tests for the products of different companies are correlated. An annoyance index is introduced in assessing the sound quality of the hair driers and two different mathematical sound quality measures for the hair dryers are developed.