Geri Dön

Elastik zemine oturan kirişlerde burkulma problemi

Buckling problem of beams on elastic foundation

  1. Tez No: 126905
  2. Yazar: SAVAŞ ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elastik Zemin, Burkulma, Kiriş vııı, Elastic Foundation, Buckling, Beam IX
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 66

Özet

ELASTİK ZEMİNE OTURAN KİRİŞLERDE BURKULMA PROBLEMİ ÖZET Savaş ÖZKAN Bu tez çalışmasında, Winkler zemin modeli ve hipotezi kullanılarak, elastik bir zemin üzerine oturan kirişlerde burkulma problemleri ele alınmıştır. Tez çalışması üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde elastik zeminin sahip olduğu belirsiz özelliklerinden dolayı zemin hakkında yapılan idealleştirmeler ve kabuller üzerinde durulmuştur. Elastik zemin üzerine oturan kiriş problemleri hakkında ilk ve en önemli çalışmalardan biri olan ve bizim bu tez çalışmasında kabul ettiğimiz Winkler zemin teorisi ana hatlarıyla anlatılmış, teorinin dayandığı temel esas ve kabuller belirtilmiş ve teorinin uygulandığı problemler hakkında bilgi verilmiştir. Diğer zemin modellerine de değinilmiş ve bu modellerle ilgili yapılan çalışmalardan kısaca bahsedilmiştir. Değişik araştırmacıların zemin hakkında yaptıkları kabuller doğrultusunda yatak katsayılarının belirlenmesi konusunda yaptıkları çalışmalar, bu çalışmaların birbirleriyle kıyaslanması ve farklı zeminler için ortalama“k”yatak katsayı değerleri verilmiştir. İkinci bölümde dört özel problem ele alınmıştır.. Homojen elastik zeminin çekme ve basınç alması hali. Homojen elastik zeminin sadece basınç alması hali. Basınç ve çekmede davranışı farklı olan zemin hali Homojen olmayan elastik zemin hali Yukarıdaki bütün haller için öncelikle problemlerin tanımlan yapılmış, temel denklemleri oluşturulmuş, temel denklemlerdeki bilinmeyen sabitler sınır koşullan yardımıyla bulunmuş ve bu sabitler yardımıyla çözüm denklemlerine ulaşılmıştır. İlk üç halde çözümlerde trigonometrik ve üstel fonksiyonlar kullanılmış, Homojen olmayan elastik zemin halinde ise kuvvet serisi metodundan yararlanılmıştır. vııÜçüncü bölümde her dört hal içinde bulunan çözüm denklemleri MathCAD ve Matematica yardımıyla çözülmüş, sayısal ve grafiksel sonuçlara ulaşılmıştır. Son olarak sayısal sonuçlar üzerinde kısa yorumlar yapılmıştır.

Özet (Çeviri)

BUCKLING PROBLEM OF BEAMS ON ELASTIC FOUNDATION SUMMARY Savaş ÖZKAN In this thesis, using Winkler's hypothesis and assumptions, buckling problem of beams on elastic foundations are studied. The thesis is composed of three chapters. In the first chapter, due to the uncertain elastic and plastic deformability characteristics, the idealizations and assumptions of elastic foundation are considered. Winkler's hypothesis, which we are using in this thesis, is one of the first and the most important working about beams on elastic foundation. For this purpose, main Winkler's assumptions are given and applicability of the hypothesis to the various problems is also discussed. The information and some examples of working are given briefly about other some models of foundation. The different assumptions about elastic foundation accepted by some researchers and average values of modules of foundation for various foundations are also given in this chapter. In the second chapter, four different problems are solved.. The state of homogeneous elastic foundation that react in compression and tension. The state of homogeneous elastic foundation that react in compression only. The state of homogeneous elastic foundation which has different behavior in compression and tension. The state of nonhomogeneous elastic foundation For all problems given above, definition of the problem, governing of the main equations, obtaining unknown coefficients depending on the boundary conditions and set of solving equations are obtained. For the solutions of first three problems, exponential and trigonometric functions and for the last problem the power series method is used. In the third chapter, numerical and graphical results of the problems are obtained using by Matematica. After that, obtained results are discussed.

Benzer Tezler

  1. Nano ölçekli sürekli ve ayrık sistemlerin yerel olmayan sonlu elemanlar formülasyonu (NL–FEM) ile dinamik analizi

    Dynamic analysis of nano scaled continuous and discrete structures based on nonlocal finite element formulation (NL–FEM)

    HAYRİ METİN NUMANOĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    İnşaat MühendisliğiAkdeniz Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ÖMER CİVALEK

  2. Kutu kesitli kirişlerin eğilme, burulma ve bozulma etkilerine göre analizi

    Başlık çevirisi yok

    AHMET BUDAK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1987

    İnşaat MühendisliğiKaradeniz Teknik Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. İLHAN SUNGUR

  3. A mixed finite element formulation for static and eigenvalue analysis for functionally graded microbeams resting on two parameter elastic foundation

    İki parametreli elastik zemine oturan fonksiyonel derecelendirilmiş bir mikro kirişte statik ve özdeğer analizi için karişik sonlu elemanlar formulasyonu

    AYKUT LEVENT

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2020

    İnşaat MühendisliğiYıldız Teknik Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ÇAĞRI MOLLAMAHMUTOĞLU

  4. Çatlamış kirişlerin dinamik özellikleri ve burkulma yükleri

    Dynamic properties and buckling loads of cracked beams

    METE KOÇER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1997

    İnşaat Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. M. ERTAÇ ERGÜVEN

  5. Elastik zemine oturan ızgara sistemlerinin hesabı ve yapı sistemlerinin hesap yöntemlerinin karşılaştırılması

    Analysis of grid systems on elastic foundation comparision of methods of structural analysis

    GÖKHAN YAZGAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1997

    İnşaat Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. AHMET IŞIN SAYGIN