Metalsiz ve metal içeren ftalosiyanin polimerlerinin sentezleri ve spektroskopik özelliklerinin incelenmesi
Synthesis, spectroscopic examination of free metal and metal with phthalocyanine polymers
- Tez No: 127230
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERBİL AĞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Ftalosiyaninler, Ftalosiyaninat, Polimerik ftalosiyaninler, Ftalosiyanin ağ polimerleri, Diazasiklohekzan bağlı, Phthalocyanines, Phthalocyaninate, Polimeric phthalocyanines, Phthalocyanine network polymers, Diazacyclohexane linked
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
a METALSIZ VE METAL İÇEREN FTALOSİYANİN POLIMERLERININ SENTEZLERİ VE SPEKTROSKOPİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ ÖZET Bu çalışmada, 4-nitroftalimid, 4-nitroftalamid, 4-nitroftalonitril, N-[2-(p- tolilsülfonil)oksi]etil-p-tolilsülforamid, N-(p- tolilsülfonil)aziridin, l,4-bis(2-aminoetil)- 1,4-diazasiklohekzan bildikleri oluşturuldu. Daha sonra 4-nitroftalonitril ile l,4-bis(2- aminoetil)-l,4-diazasiklohekzan kenetlenerek 4,4'-(l,4-bis(N-(2-tosilaminoetü))-l,4- diazasiklohekzan)dinitril ürünü sentezlendi ve bu bileşikten çıkılarak diazasiklohekzan bağlı metalsiz ftalosiyanin ağ polimeri (EbPc) ve metalli (Ni, Cu, Co, Zn ve V) ftalosiyanin ağ polimerleri (MPc) sentezlendi. Bakır, nikel ve kobalt ftalosiyanin ağ polimerlerinin sentezinde CuCİ2, NİCİ2 ve C0CI2 bileşikleri kullanıldı. Çinko ftalosiyanin ağ polimerleri oluşumu için Zn(CHsC02)2 bileşiği kullanıldı ve Vanadyum ftalosiyanin ağ polimerleri oluşumu için de VOCI3 bileşiği kullanıldı. Başlangıç maddelerinin yapılan elementel analiz, ER, lHNMR, 13CNMR ve ftalosiyanin ağ polimerleri de elementel analiz, İR, UV-VIS spektroskopi teknikleri ile incelendi.
Özet (Çeviri)
m SYNTHESIS, SPECTROSCOPIC EXAMINATION OF FREE METAL AND METAL WITH PHTHALOCYANINE POLYMERS ABSTRACT In this study, 4-riitrophthalimide, 4-nitrophthalamide, 4-nitrophthalonitrile, N-[2-(p- tolylsulfonyl)oxy]emyl-p-tolylsulfonamide, N-(p-tolylsulfonyl)aziridine, 1,4-bis(2- aminoethyl)-l,4-diazacyclohexane compounds were prepared. Afterwards 4- nitrophthalonitrile were combined l,4-bis(2-aminoethyl)-l,4-diazacyclohexane to obtain the product 4J4,-(l,4-bis(N-(2-toshylaminoethyl))-l,4-diazacyclohexane)dinitrile and men diazacyclohexane linked metal-freee phthalocyanine network polymer (H2PC) and metal (Ni, Cu, Co, Zn or V) phthalocyanine network polymers (MPc) of originating from this substance. Q1G2, NİCI2 and C0CI2 compouds were used for the synthesize of copper, nickel and cobalt phthalocyanine network polymers. Zn(CHsC02)2 compound was used for the synthesize of the zinc phthalocyanine network polymer and VOCI3 compound for the synthesize of the vanadium phthalocyanine network polymer. Structures of begining substances have been investigated by elemental analysis, IR, 1HNMR, I3CNMR and the phthalocyanine network polymers by elemental analysis, IR, UV-VIS spectroscopy techniques.