CdS ve ZnS yarıiletken bileşiklerin bazı optoelektronik özelliklerinin incelenmesi
A Study of some optoelectronic properties of CdS and ZnS semiconductor compounds
  1. Tez No: 127387
  2. Yazar: ERDOĞAN GÖÇER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞERAFETTİN EREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CdS, ZnS, Yarıiletken İncefilmler, He-Ne Laser, CdS, ZnS, Semiconductor Thinfilms, He-Ne Laser 11
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET CdS ve ZnS YARIİLETKEN BİLEŞİKLERİN BAZI OPTOELEKTRONİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ GÖÇER, Erdoğan Kırıkkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi Danışman: Yrd. Doç. Dr. Şerafettin EREL Şubat 2002, 90 sayfa Bu tezde, saf ve in katkılı CdS bileşiği Spray Pyrolysis tekniği kullanılarak ince film haline getirilmiştir. %0.10, %0.15 ve %0.50 oranlarında in katılarak farklı oranlardaki katkı malzemesinin fotodedektörün çalışmasını ne şekilde etkilediği incelenmiştir. Bu amaçla düşük sıcaklıklarda ve vakum ortamında çalışabilecek bir sıvı azot kryostatı yapılmıştır. Deneyde, fotodedektörler farklı şiddetlerde ışık akısı ve lazer fotonlarıyla uyarılarak bu dedektörlerin tepkileri incelenmiştir. Ayrıca bu çalışmada ZnS yarıiletken malzemelerin de bazı optoelektronik özellikleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY OF SOME OPTOELECTRONIC PROPERTIES OF CdS and ZnS SEMICONDUCTOR COMPOUNDS GÖÇER Erdoğan Kırıkkale University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics, M. Sc. Thesis Supervisor: Asst. Prof. Dr. Şerafettin EREL February 2002, 99 pages In this thesis, pure and In doped CdS compounds have been obtained in the form of thin film by technique of Spray Pyroîysis. Doping In to the most material in various ratios which are 0.10%, 0.15% and 0.50%, the effect of doping ratio to the behaviours of the photodedectors have been studied. For this purpose, a low temperature crystat has been designed and pfoduced. In this work, omic values of the photodedectors, dependent on incident light flux, have been obtained by excitation of photodedectors using incoherent light flux in various intensities and He-Ne laser. Moreover, some optoelectronic properties of ZnS semiconductor materials in this work have also been studied.