İki boyutlu temel geometrik şekillerin tanınması için algoritma geliştirilmesi
A Study for development of an algorithm for recognising of three basic geometric shapes
- Tez No: 127388
- Danışmanlar: PROF. DR. VELİ ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Grafik ortam, Şekil işleme, Yapay zeka, Daire, Daire yayı, Çizgi, Graphical Surface, Image Processing, Artificial Intelligence, Circle, Arc, Line IV
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET İKİ BOYUTLU TEMEL GEOMETRİK ŞEKİLLERİN TANINMASI İÇİN ALGORİTMA GELİŞTİRİLMESİ ERGÜZEN, Atilla Kırıkkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi Danışman : Prof. Dr. Veli ÇELÎK Şubat 2002, 38 sayfa Bu tez çalışmasında bilgisayar ortamında veya elle çizilen geometrik şekillerin, şekil işleme (image processing) metotları kullanılarak, şekle ait koordinatların belirlenerek bilgisayar ortamına taşınması gerçekleştirilmiştir. Program girdi olarak çizgi, daire ve yaydan oluşan grafik görüntüyü alıp bunları tek tek tanımlamaktadır. Bunun için oluşturulan matematiksel modelleme ve algoritmanın geçerliliği, hazırlanan programın örnek şekiller üzerinde çalıştırılmasıyla doğrulanmıştır. Bu çalışma üç temel şekli incelemektedir. Bunlar; çizgi (line), daire parçası-yay (arc) ve dairedir (circle). Bu üç şekil ayrı ayrı olduğu gibi karışık oldukları durumda da program tarafından tanınabilmektedir. Program bu şekil kombinasyonlarını girdi olarak almakta ve çıktı olarak da; çizgi için; başlangıç ve bitiş noktalarım, yay için ait olduğu dairenin (x,y) merkez koordinatlarım ve ryarıçapı, daire için; (x,y) merkez koordinatlarını ve r yarıçapı hesaplamaktadır. Programın girdi yelpazesi elle yapılan çizimleri tanıyacak kadar geniştir bu yönüyle yapay-zeka uygulamalarına yanaşmaktadır. Ayrıca yay için geliştirilen bir algoritma ile yaylan her durumda rahatlıkla tanımak mümkün olmuştur. Yine algoritmaya birden fazla piksel (multipixel) kalınlığındaki çizgilerden oluşan şekilleri tanıma özelliği eklenerek çok daha güçlü hale getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY FOR DEVELOPMENT OF AN ALGORITHM FOR RECOGNISING OF THREE BASIC GEOMETRIC SHAPES ERGÜZEN, Atilla Kırıkkale University Institue of Science and Technology Department of Mechanical Engineering, M. Sc. Thesis Supervisor: Prof. Dr. Veli ÇELİK February 2002, 38 pages In this study, a new method has been developed for recognition of basic graphical shapes which are line, circle and arc. These shapes may be drawn in digitial platforms or may be in manuel by users. For this purpose a new recognition algorithm is developed and programmed in Delphi programming language which is used most widely by application programmers. Coded programme runned on alot of basic and complex shapes. As a result, programme recognize these shapes succesfully and proved that developed algorithm and created mathematics modelling is valid. Also algorithm is powered by adding recognition of and analysing the shapes which are multipixel wides. Programme may be accepted as an example of artificial intelligence applications. By adding some codes to the programme for which analysing the unrecognised shapes and make them understandable. Database IÜmanagement ability have to be used for this purpose.