Bartın-Amasra karayolunun peyzaj özellikleri, peyzaj mimarlığı açısından ortaya koyduğu sorunların belirlenmesi
The landscape characteristics of the highway between Bartın-Amasra and determination of the problems concerning the landscape architecture
- Tez No: 127401
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA VAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Karayolu peyzaj planlaması, Görsel analiz, Manzara yolu, Highway landscape planning, Visual analysis, Viewin^S3cr*|jj3fiP*
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu araştırma Bartın'ı Amasra ilçesine bağlayan karayolunun peyzaj planlamalarına ışık tutacak verilerin tespit edilmesi, peyzaj mimarisi açısından ortaya koyduğu genel sorunların belirlenmesi ve alınacak önlemleri kapsamaktadır. Araştırma alanı, Bartın- Amasra karayolunun 16 km'lik yol güzergahını ve yakın çevresinin görsel peyzaj özelliklerini içerir. Buna göre karayolunun tanıtımı amacı ile peyzaj elemanları olarak, toprak özellikleri, iklim durumu ve doğal bitki örtüsü incelenmiştir. Yolun görsel analizi için; güzergah boyunca görüş alanına giren farklı görsel etkiye sahip noktalar belirlenerek sınıflandırma yapılmıştır. Bu sınıflandırma doğrultusunda manzara noktaları, yönlendirme öğeleri, karar noktaları ile görsel karmaşaya sebep olan noktalar tespit edilmiş ve bu noktaların görsel özellik ve etkilerini belirlemek amacıyla hazırlanan bir anket, yol güzergahını kullananlara uygulanmıştır. Anket sonuçları, SPSS paket programı ve istatistiksel olarak khi-kare yöntemiyle değerlendirilip, tablo ve grafiklere aktarılmıştır. Uygulama çalışmasından elde edilen veriler doğrultusunda görsel değerler açısından.sorunlar belirlenmiş ve öneriler getirilmiş, bunlardan yararlanılarak yol güzergahının manzara yolu olarak planlanması için gerekli tasarım ilkeleri saptanmıştır. Yapılan çalışmanın ortaya çıkardığı önemli noktalardan biri, karayollarının peyzajın önemli bir öğesi olduğunun kabul edilmesi ve bu bağlamda bir karayolu çevresinin görsel değerlerinin yol güzergahı kullanıcılarının güvenli ve zevkli bir yolculuk yapmalarına olanak sağlayacak şekilde planlanmasıdır. Bu çalışmanın sonucu olarak vurgulanacak diğer önemli nokta; etkin bir karayolu peyzaj planlaması için verilecek kararların, yol trafiğe açıldıktan sonra değil, güzergah belirlenme aşamasından itibaren ele alınması ve planlama çalışmaları aşamasında peyzaj mimarlarının katılımının sağlanmasıdır.
Özet (Çeviri)
The Landscape Characteristics of The Highway Beetween Bartın- Amasra and Determination of the Problems Concerning the Lanscape Architecture This research includes obtaining the data that will shed light on landscape planning of the highway connecting Bartın to Amasra landcape planning, fixing the general problems in terms of landscape arctitecture and the precautions to be taken. The research area covers the 16-kilometer highway between Bartm and Amasra and visual landscape characteristics of its nearby enviroment. In order to identify the highway, landscape elements like geomorphological characteristics, soil characteristics, climate conditions and natural vegatation have been examined. In order to make a visual analysis of the road. Some spots which can be seen along the road and which have different visual effects have been determined and classified. Whit the help of this classification, wiew spots, directing elements, decision spots and spots which cause visual distraction have been found and a questionnaire which has been prepared to determine the visual charecteristics and effects of these spots has been given to passers-by. The results of the inquiriy have been evaluated by khi-square method and SPSS packet program and then transferred into tables and graphics. Whit the help of the data obtained in terms of visual elements and some suggestions have been made, by making use of these desing principles which are needed to desing the road as a viewing road have been determined. One of the main results of the study is that highways are important elements of landscape and the neighborhood of the highways should be desingned so that the people using the roads can make a confortable trip. Another important point to be emphasized is that the decisions regarding the highway landscape planning should be given before using the road during the construction stage not later and landscape architectures should be involved during the designing stage.