Mimari mekan ve kişisel mekan arasındaki uyumun bir park üzerinde denetlenmesi
A Research on the application of a harmony between personal space and architectural space into a case study like park
  1. Tez No: 127400
  2. Yazar: BANU KAZANCIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÖZBİLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kişisel mekan, Samimilik, Mahremiyet, Yoğunluk, Kişisel uzaklık, Özel alan vn, Personal space, Proxemics, Privacy, Density, Personal distance, Territory vm
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET Bu tezin amacı, oluşturulan mimari mekan içinde, kullanıcının kişisel mekan mesafesini etkileyen unsurları ortaya koymaktır. Bunun için Trabzon' da bir açık alan parkı kullanıcılarını kapsayan bir araştırma yapılmıştır. Başlangıç olarak insan, mimari mekan, kişisel mekan ve kalabalık kavramları ve tanımları üzerinde durulmuştur. Mimari mekan içerisindeki kişisel mekanı etkileyen unsurlar; 1. Kişisel mekanın ihlal edilmesi, 2. Kullanıcıların davranışları ve nitelikleri, 3. Mahremiyet gereksinimleri başlıkları altında tartışılmıştır. Araştırmalar sonucunda, mimari mekan içerisindeki kullanıcının kişisel özelliklerinin ve mahremiyet ihtiyaçlarına göre kişisel mekan uzaklıklarında farklılık gösterdiği görülmüştür. Bu çalışmada, alandaki doluluk oranının ve en yakın kişiye göre oturma mesafesinin kişiler arasındaki uzaklıkları çalışma alanında seçilen iki teras göz önünde tutularak yapılmıştır. Bu amaçla, alan kullanıcıları gözlemlenmiş ve onlarla kısa anket yapılmıştır. Sonuçta, mekan tasarımını özellikleri ve kullanıcının kişisel mekan mesafesindeki beklentileri arasında ipuçları elde edilmiştir. Bu araştırmanın sonuçlarına ve literatür taramasına dayanarak, peyzaj planlamalarında, kullanıcının kişisel mekan mesafesi için uygun tasarım çözümleri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A research on the application of a harmony between personal space and architectural space into a case study like park. The goal of this research thesis is to find out the elements affecting personal space distance of users in an architectural space. To reach this goal, a research on people utilizing park was carried out in a central park in Trabzon. The thesis starts with the definitions of such consents as people, architectural space, personal space and crowding. These are the elements affecting personal space are given. Then, 1. Personal space intrusion, 2. Behavior and qualities of users, 3. Need of privacy. In this research, personal space distance of fullness measure and sitting distance to me nearest person were determined by observing two teraces chosen in the study area. As a result of this research, it was found that there were differences in personal space distances in reletion to personal characteristics and privacy needs of users. Area users were observed and short inventory was conducted people. As a result, some clues were obtained about the characterises of space desing and differences between users expectation in personal space distance using the results of this reseach and the literature suitable desing solutions for personal space distance of users were developed in lanscape desings.