Geçiş metal katyonlarının 1,10 dibenzil 1,10 diaza-18-crown-6 ile sıvı-sıvı ekstraksiyonu
Liquid-liquid extraction of transition metal cations by 1,10-N,N'-dibenzyl-1,10-diaza-18-crown-6
  1. Tez No: 127403
  2. Yazar: ATALAY DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sıvı-sıvı ekstraksiyonu, Diazacrown eter, Geçiş metal pikrat V, Liquid-liquid extraction, Diazacrown ether, Transition metal picrate VI
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Bu çalışmada çeşitli geçiş metal pikrat iyonlarının l,10-dibenzil-l,10-diaza-18-crown-6 ile sıvı-sıvı ekstraksiyonu [ligand]/[metal iyon] 'un fonksiyonu olarak, gerçekleştirilmiştir. Organik çözücü olarak diklorometan kullanılmıştır. Kompleks katyon-pikrat çiftlerinin [L°] / [M°]=20.0 deki ekstrakte olabilme miktarları sırasıyle aşağıdaki gibidir; Ag+ < Cd2+ < Pb2+ < Co2+ < Zn2+ < Cu2+ < Ni2+. 1, 1 0-dibenzil- 1, 1 0-diaza- 1 8-crown-6 'nın geçiş metal pikratları ile verdiği komplekslerin diklorometan ve su arasındaki ekstraksiyon denge sabitleri 25±0.1°C de çalışılmıştır. Ekstraksiyon sabitleri (Log KeX) Pb2+, Cd2+, Ag+, Ni2+, Zn2+, Cu2+, Co2+ katyonları için sırası ile 16.8, 15.5, 12.3, 16.0, 14.5, 16.0, 17.2 olarak bulunmuştur. Kullanılan ligand bu metal katyonlarının hemen hemen hepsi için yüksek ekstrakte etme özelliği göstermiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Liquid-Liquid Extraction Of Transition Metal Cations By l,10-Dibenzyl-l,10- Diaza-1 8-C rown-6 The liquid-liquid extraction of various transition metal ions with l,10-dibenzyl-l,10- diaza-18-crown-6 using picrate ion was carried out as a function of [ligand]/[metal ion]. Dichloromethane was used as organic solvent. The extractability of complex cation-picrate ion pairs at [L°] / [M°]=20.0 increases in the following order; Ag+ < Cd2+ < Pb2+ < Co2+ < Zn2+ < Cu + < Ni +. The overall extraction equilibrium constants for complexes of 1,10- dibenzyl-l,10-diaza-18-crown-6 with transition metal picrates between dichloromethane and water were determined at 25±0.1°C. The extraction constants (Log K^x) were 16.8, 15.5, 12.3, 16.0, 14.5, 16.0, 17.2 for Pb2+, Cd2+, Ag+, Ni2+, Zn2+, Cu2+, Co2+ cations, respectively. The ligand shows high extractability for almost all of these metal cations.