Gürsel Mahallesi (Trabzon-Yomra) heyelanı ve çevresindeki yamaçların mühendislik jeolojisi açısından incelenmesi
An Investigation on Gürsel (Trabzon-Yomra) landslide and surrounding slopes on the bases of engineering geology
  1. Tez No: 127415
  2. Yazar: BAYRAM OKUMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRİ BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Heyelan, Şev stabilitesi, Bishop, Janbu ve Spencer yöntemleri, Landslide, Slope stability, Bishop, Janbu and Spencer analysis methods. »M*Üİfc VI *^*
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET Yüksek Lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmada Trabzon -Rize Devlet Karayolu üzerinde Yomra İlçesinden itibaren 13 km2'lik bir alanın 1/25000 ölçekli jeoloji haritası yapılmış ve yüzeylenen birimlerin Mühendislik Jeolojisi özellikleri belirlenmiştir. Yapılan daha ayrıntılı çalışmalarda Yomra İlçesi Gürsel Mahallesinde meydana gelen ve hak aktif olan alanın ve çevredeki yamaçlarda saptanan potansiyel heyelan alanlarının stabilite hesaplarını yapmak için jeodezik ölçümlerle 1/2000 ölçekli yamaç haritaları çıkartılmıştır. Yapılan bu topoğrafik haritalarda arazide gözlenen jeolojik özellikler işlenmiş ve jeolojik kesitler hazırlanmıştır. Alınan örselenmiş ve örselenmemiş zemin örnekleri üzerinde yapılan laboratuar deneyleri ile yamacı oluşturan zeminin efektif içsel sürtünme açısı ('), efektif kohezyonu (c1), doygun, doğal, kuru birim hacim ağırlıkları (ya, yn, Jk), özgül ağırlığı (GS) ve dane dağılımı belirlenmiştir. Yamaç için hazırlanan jeolojik kesitlerde, geçirilen deneme kayma yüzeylerine göre malzemenin Jeoteknik özelliklerini de kullanarak Bishop, Janbu ve Spencer yöntemi ile güvenlik katsayıları belirlenmiştir. Elde edilen değerler, incelenmesi yapılan alanlar da özellikle yağışlardan sonra heyelan açısından tehlikeler taşıdığı tespit edilmiştir. Bu amaçla heyelanın önlenebilmesi için yapılması gerekenler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY An Investigation On Gürsel (Yomra-Trabzon) Landslide And Surrounding Slopes On The Bases Of Engineering Geology. Natural slopes' s stability in Gürsel (Yomra-Trabzon) has been investigated in this study. To calculate the safety factor of slopes 1/2000 topographical maps of the areas which are currently and potentially subject to land sliding have been prepared through geodetic measurements. Geological attributes observed in the field have been transferred onto this geological cross sections and topographical maps. Also for the some purpose, engineering properties of soils were determined by laboratory tests. These properties are effective cohesion (c), effective internal friction angle ('), saturated unit weight (Gs), grain size distribution and clay type. After determining these properties, slopes' s factors of safety were found by the Bishop, Janbu and Spencer methods. Consequently, it is pointed out that the landslides occurred especially right after heavy rains in the area. Taking this fact into account, the requirements in order to prevent land sliding are stated.