Kauçuk tamponla metal levha şekillendirme işleminin bilgisayar yardımıyla modellenmesi
Computer aided modeling of rubber pad forming process
- Tez No: 127416
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. HÜSNÜ DİRİKOLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kauçuk tamponla şekillendirme, Metal levha şekillendirme, Mooney Rivlin, Prandtl Reuss, Guerin, Ansys, Rubber pad forming, Sheet metal forming, Mooney-Rivlin, Prandtl Reuss, Guerin, Ansys. IV
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET KAUÇUK TAMPONLA METAL LEVHA ŞEKİLLENDİRME İŞLEMİNİN BİLGİSAYAR YARDIMIYLA MODELLENMESİ AKDEMİR, Esra Kırıkkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Ana Bilim Dak, Yüksek Lisans Tezi Danışman: Yrd. Doç. Dr. M. Hüsnü DİRİKOLU Şubat 2002, 88 Sayfa Metal levha şekillendirme yöntemlerinden biri de Kauçuk Tamponla Şekillendirme yöntemidir. Bu yöntemin en önemli özelliği rijit bir alt veya üst kalıp yerine kauçuğun kullanılmasıdır. Kalıplatın sadece bir parçasının kullanılması ve birden fazla ürünün aynı anda şekillendirilebilmesi, yöntemi diğerlerine göre üstün yapmaktadır. Bu tez çalışması, uçak ve uzay endüstrisinde yaygın olarak kullanılan bu yöntemin genel endüstriyel işletmelerde kullanılabilmesine yönelik işlem performans parametrelerinin tespitiyle ilgilidir. Yöntemle ilgili, bilimsel literatürü tarama çalışmanın ilk adımını teşkil etmiştir. Daha sonra işlemin en önemli elemanları olan kauçuk ve metal levhaların mekanik davranışlarına dair araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmalar, işlemin bilgisayar üzerinde gerçekleştirilecek simülasyonlarına temel oluşturmuştur. Simülasyonlar ANSYS sonlu elemanlar paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu nümerik analizler sonucunda kauçukile metal şekillendirmenin teknik uygulanabilirliğine ilişkin bir takım işlem parametrelerine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED MODELING OF RUBBER PAD FORMING PROCESS AKDEMİR, JEsra Kırıkkale University Graduate School of Natural and Applied Sciences Deparment of Mechanical, M. Sc. Thesis Supervisor: Asst. Prof. Dr. M. Hüsnü DÎRÎKOLU February 2002, 88 pages One of the metal forming processes is the rubber pad forming process. The particular feature of the process is the replacement of one half of a conventional mold by the use of a rubber pad. The utilisation of one half of the mold and its ability to form many parts at the same time makes the process superior compared to the others. This study is an attemp to the determine the important process parameters in order to make the process, which is mainly used in aerospace industry, available for conventional industrial applications. The first step in the study has been to carry out a literature survey. The determination of the applicable material models regarding the mechanical behaviour of the rubber pad and the stock materials has been the next step. These steps formed the basis for computer simulation of the process. The simulations have been performed using ANSYS finite element package. The results of the simulations have led to some process parameters which determine the technical applicability of the rubber pad forming process. m