Trabzon'da farklı rakımlardaki iki Triturus vittatus ophryticus populasyonunun yaş yapısının ve bazı büyüme parametrelerinin incelenmesi
Investigation of age structure and some demographic parameters of two populations of Triturus vittatus ophryticus inhabited different altitudes in Trabzon
- Tez No: 127442
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLAL KUTRUP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Triturus vittatus ophryticus, Yaş Tayini, Skeletokronoloji, Büyüme Ufuk BÜLBÜL VI
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Trabzon'un denizden yükseklikleri farklı olan iki yerleşim yerindeki Triturus vittatus ophryticııs populasyonunda yaş yapısı ve bazı büyüme parametreleri skeletokronoloji yöntemi ile incelendi. 300 metre yükseklikteki Gürbulak ve 1300 metre yükseklikteki Hıdırnebi'den alman bireyler incelendiğinde, daha düşük rakımda bulunan populasyonda (Gürbulak) eşeysel erginlikteki minimum yaş 2-3 iken yüksek rakımda bulunan populasyonda 4 olarak bulundu. Gürbulak populasyonunda ortalama yaş 4,075, Hıdırnebi'de ise 8,686 olarak bulunmuştur. Gürbulak'ta maksimum 10 yaşında erkek ve 9 yaşında dişi bireye rastlanırken, Hıdırnebi'de maksimum 14 yaşında erkek ve 16 yaşında dişi bireye rastlanmıştır. Gürbulak populasyonunda ortalama vücut boyu 56,28 mm, Hıdırnebi populasyonunda ise 55,78 mm dir. Bu alt tür dünyada sadece Türkiye, Rusya ve Gürcistan'da bulunduğu ve bulunduğu yerlerdeki böcek populasyonlarını dengede tuttuğu için, bu semenderlerin korunması için alınacak önlemleri tespit edebilmek için biyolojilerinin iyi bilinmesi gerekliliği göz önüne alınacak olunursa, yapılan bu çalışma alt türün yaşa bağlı biyolojisi hakkında veri sağlamak adına önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation of Age Structure and Some Growth Parameters of two populations of Triturus vittatus ophtyticus inhabited at different altitudes in Trabzon. In this study, age determination and some growth parameters were studied in two populations of Triturus vittatus ophtyticus located at different altitudes in Trabzon by skeletochronology. Specimens were collected from Gurbulak (at 300 m altitude) and Hidirnebi (at 1300 m. altitude) and in the lowland population, the minimum age maturity was 2-3 while it was 4 in highland population. While the mean age in Gurbulak population was 4,075, it was 8,686 in Hidirnebi Population. In Gurbulak, the maximum longevity of females was 9 years and males 10 years. And it was 16 years and 14 years in Hidirnebi population. The mean body length was 56,28 mm in Gurbulak population and it was 55,78 mm in Hidirnebi population. Because this subspecies is found only in Turkey, Russia and Georgia and the individuals of the subspecies balance the populations of insects in their areas, this newts have to be controlled. To take the measures for prevention, this study is important. Because, it gives some information about biology of this newts. UfokBULBUL VII