Poliaminlerin yaprak kıvrılmasına etkisinin biyokimyasal seviyede araştırılması
The investigation of biochemical levels of effect of polyamines on leaf rolling during drought stress
- Tez No: 127443
- Danışmanlar: PROF. DR. ASIM KADIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ctenanthe setosa, Poliamin, Peroksidaz, İndirgen Şeker, Prolin, Yaprak Kıvrılması, Kuraklık Stresi «ss, Ctenanthe setosa, Polyamine, Peroxidase, Reducing Sugar, Proline, Leaf Rolling, Drought Stress. VI
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Kuraklık stresine maruz bırakılan Ctenanthe setosa bitkisinde dıştan uygulanan poliaminlerin (putrescin, spermidin ve spermin) yaprak kıvnlmasma ve peroksidaz aktivitesindeki değişmelere etkisi incelendi. Ayrıca uygulanan poliaminlerin indirgen şeker, prolin, çözünebilir protein miktarlarında meydana getirdiği değişimler belirlendi. Bu amaçla, bitkilerin yaprak kıvrılma derecelerindeki değişim morfolojik, peroksidaz aktivitesi ile indirgen şeker, prolin ve çözünebilir protein miktarları ise spektrofotometrik olarak belirlendi. Yapılan analizler dıştan uygulanan poliaminlerin, yaprak kıvrılmasını önemli derecede geciktirdiğini gösterdi. Kuraklık boyunca poliamin uygulanmış yapraklardaki peroksidaz aktivitesinde kontrole oranla bir azalışın olduğu kaydedildi. Putrescin ve spermidinin prolin ve indirgen şeker miktarında artışa neden olduğu fakat sperminin ise bu artışı baskıladığı belirlendi. Fakat sperminin indirgen şeker miktarına etkisinin istatistiki olarak önemsiz olduğu bulundu. Kuraklık periyodu sırasında poliamin uygulanan yapraklarda çözünebilir protein miktarında kontrole oranla artış olduğu tespit edildi. Ayrıca kuraklık stresi boyunca poliamin uygulanmış ve kontrol bitkilerinde peroksidaz, prolin, indirgen şeker miktarlarında artışın, çözünebilir protein miktarında ise azalışın olduğu bulundu. Bu sonuçlara göre poliaminlerin yaprak kıvrılma derecesini azaltması, prolin, indirgen şeker ve protein rniktarındaki artış ile açıklanabilir. Ayrıca bu olayda peroksidaz enziminin fazlaca etkili olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Investigation of Biochemical Levels of Effect of Polyamines on Leaf Rolling During Drought Stress The effects of three main polyamines (putrescine, spermidine and spermine) on the degree of leaf rolling, changes in the activity of peroxidase were investigated in Ctenanthe setosa during drought stress. In addition, the effect of stress on the amounts of reducing sugar, the changes in soluble protein, proline amounts and protein bands in the exojenic polyamine applicated leaves were determined. For this purpose, the changes in the degress of rolling leaves were studied morphologically. Changes in the activity peroxidase and the amounts of reducing sugar, proline, soluble protein were spectrophotometrically determined. The analysis show that, the exojenic application of polyamines delayed the leaf rolling. It was observed that peroxidase activity in polyamine applicated leaves was decreased according to control ones during drought stress. Also It was determined that putrescine and spermidine were caused an increase in the amount of proline and reducing sugar, in contrast spermine pressed this increase. And it was observed that the level of soluble protein in polyamine applicated plants was increased according to control ones during drought stress. Also we observed an increase in the amount of peroxidase, proline, reducing sugar and a decrease in soluble protein in polyamine applicated leaves and control ones during drought stress. As a result, reduced leaf rolling by polyamines could be explained with the increase amount of proline, reducing sugar and soluble protein. Also it was seen that peroxidase was not significantly effectual in this study.