Nükleer fizikte iç dönüşüm katsayılarının hesaplanması
Calculation of internal conversion coefficients in nuclear physics
  1. Tez No: 127444
  2. Yazar: ŞÜKRÜ ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZMİ TURAN OKUMUŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nükleer iç dönüşüm katsayıları, düşük enerji geçişi, dış kabuk katsayıları. VE, Internal conversion coefficients, low energy transition, outer shell coefficients. vm
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Z= 37-45, 64-72, 80, 91-99 çekirdekleri için nükleer iç dönüşüm katsayılarını, El 'den E6 'ya elektrik, Mİ 'den M6 'ya magnetik multipol geçişlerle K 'dan 03-altkabuğuna kadar olan kabuklar için etkileşimli olarak hesaplayan bir bilgisayar programı (ICCSCNTO) hazırlandı. Çalışmada, 1962 yılında ilk olarak H.C. Pauli tararından FORTRAN IV dilinde yazılan ve 1972 yılında N. T. Okumuşoğlu tararından düşük enerjilerde 90Nb, "Tc ve 169Tm 'nin dış kabuk elektronlarının iç dönüşüm katsayılarının hesabında kullanılan bilgisayar programından yararlanıldı. Bu çalışmada program Visual Basic 6.0 diline çevrildi. Program, etkileşimli ve görsel hale dönüştürülerek, dıştan herhangi bir giriş verisi verilmeden, sadece hesaplanacak atomun ilgili kabuğunun, geçiş multipolaritesinin ve enerjisinin, tıklama yolu ile seçilmesi sonucunda istenen hesabı yaptığında, daha kullanışlı bir duruma getirildi. Orijinal program herhangi bir geçiş için hesap yaparken program kapanmadan tekrar hesap yapamazken bu çalışmada oluşturulan program, bir çalıştırılmada, Z= 37-45, 64-72, 80, 91-99 çekirdeMerinin 03-altkabuğuna kadar El - E6, Mİ - M6 multipol geçişleri iç dönüşüm katsayılarım, düşük enerjilerde de hesaplar duruma getirildi. Sonuçlar, N.T. Okumuşoğlu tarafından elde edilen sonuçlarla karşılaştırılarak program kontrol edildi. Çalışmada, 180mHf ve 177Lu çekirdeklerinin bozunmaları ve iç dönüşümleri incelendi. Hesaplanan bilgisayar programı ile deneysel ve teorik sonuçlan elimizde olan bu çekirdeklerin iç dönüşüm katsayıları hesaplandı. Sonuçların, deneysel ve teorik sonuçlarla uyum halinde olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Calculation of Internal Conversion Coefficients In Nuclear Physics In this work, a computer progam“ICCSCNTO”which interactively calculates the nuclear internal conversion coefficients for atoms of Z=37-45, 64-72, 80, 91-99, and for E1-E6 electric, M1-M6 magnetic transitions until 03-subshell is prepared. The original program was written by H.C. Pauli in FORTRAN IV computer language in 1962. Then, it was modified by N.T. Okumuşoğlu for calculation of internal conversion coefficients of outer shell electrons of 90Nb, "Tc ve 169Tm at low transition energies in 1972. In this work, mat program is converted to Visual Basic 6.0 computer langugage. The program is made more flexible and user friendly by its visual and interactive properties. Also, the original program was working only for one multipole transition and only for one transition energy in each run, however, this program can work for E1-E6 and M1-M6 multipole transitions, until 03-subshell and for many transitions energies without stopping the program. The results found by H.C. Pauli and N.T. Okumuşoğlu were produced by the program, prepared in this work. As a check, decays of 180mHf and 177Lu atoms, for which we have the experimental and the theorethical data were made by the program of this work. The results found to be in good aggreement with the experimental and theorethical results.