Lise 2. sınıf öğrencilerinin çözünürlük konusunu anlama düzeyleri ve kavram yanılgıları
The Level of students understanding and misconceptions of solubility concepts at lycee-II
- Tez No: 127446
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ PAŞA AYAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kimya öğretimi, çözünürlük, kavram yanılgıları, anlama seviyesi, Chemistry education, solubility, misconceptions, teachmg-learning. VI
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET Kavramlar bilimsel bilgilerin yapı taşlarını oluşturan birimlerdir. Kavramların öğrenciler tarafından etkili bir şekilde anlaşılması onların yeni bilgileri yapılandırmasında çok önemlidir. Kimya alanında öğrencilerin bilgilerini geliştirebilmeleri için alanın temel kavramlarını öğrenmeleri gerekmektedir. Bu temel kavramlardan biride çözünürlük kavramıdır. Bu çalışma çözünürlük konusunda öğrencilerin basan düzeylerini belirlemek ve kavram yanılgılarının neler olduğunu tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaca ulaşmak için 15 tane çoktan seçmeli ve 5 tane açık uçlu olmak üzere 20 sorudan oluşan bilimsel basan testi geliştirilmiştir.. Ayrıca öğrenci tanıtım formu kullanılarak bazı kişisel bilgiler toplanmıştır. Öğretmenlerle öğretim yöntemleri ve ders kitapları konusunda mülakatlar yapılmıştır. Çözünürlük konusunda 48 kavramdan oluşan bir anket formu hazırlanarak, öğretmenlerden ve öğrencilerden bu kavramları verilen likert tipi ölçeğe göre sınıflandırmaları istenmiştir. Bilimsel basan testi, anket ve mülakat Adana, Osmaniye ve Trabzon illerinde ve baza ilçelerinde 32 lisede 300 lise 2. sınıf öğrencisi ve 75 kimya öğretmenine uygulanmıştır. Elde edilen bulguların analizinden öğrencilerin çözelti, çözücü, çözünen, çözünürlüğe etki eden faktörler, donma noktası düşmesi, çözeltilerin yoğunluğu, çöktürme, ortak iyon etkisi, seçimli çöktürme, çözeltilerin elektrik iletkenliği ve çözünürlük problemleri konusunda yanılgılara sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu yanılgıların sebepleri incelendiğinde ders kitaplarının, öğretim yöntemlerinin, okulların fiziksel imkanlarının, öğrencilerin önceki eğitimlerinin, ve öğretmenlerin etkilerinin olduğu tespit edilmiştir. Bu yanılgıların giderilebilmesi için baza önerilerde bulunulmuştur. Bunlar: Laboratuar etkinliklerine ağırlık verilmesi, bilgisayar, video, slayt, tepegöz gibi teknolojik imkanlardan yararlanılması öğrencilerin birden fazla duyu organına hitap edilmesi, kavram haritaları, öğrenci çalışma yapraklan ve model benzetmelerden yararlanılması şeklinde sıralanabilir..
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Level Of Students' Understanding And Misconceptions Of Solubility Concepts At Lycee-II Concepts are the elements forming the basement of scientific information. Students' understanding effectively the concept is so important to form new information. They need to learn the fiindemental field knowledge to improve their knowledge in the chemistry field. One of the fundemental concepts is solubility. This study has been made determine their success levels about solubility and what the concept mistakes are. To reach this target, a scientific success test of 20 questions, 15 of which are multiple choices and 5 of which are sharpen pointed questions, has been improved. Furthermore, some personal information has been gathered by using student introduction form. The interviews were made with the students about teaching methods and study books. The students and the teachers have been wanted to classify these concepts in accordance with the given likert type scale by forming a questionnaire including 48 concepts about solubility. Scientific success test, the questionnaire and, interview were applied to 300 seconds year students and 75 chemistry teachers at 32 high school in Adana, Osmaniye, Trabzon and its some districts. By the analysis of the reached data, it was found out that the students had mistakes abouth solution, çözücü, çözünen, the factors that affect solubility, low freezing point, the density of solution, common ion influence, partional electrical conductivity of lowed solution and solubility problems. When the reasons of these mistakes were studied, it was realized that study books, teaching methods, the physical opportunuties of the schools student's previous education and the importance of the teachers had been effective. Some suggestions were proposed to be corrected these mistakes. There are as follows; paying much importance to Lab activities, being made us of technological means such as computer, video, slight, being adressed to the student's sense organs more than one, the concept maps, student study books and being used of comparison.