Güvenli ve platform-bağımsız veri paylaşım sistemi
Network protocols, symmetric algorithms, asymmetric algorithms
  1. Tez No: 127456
  2. Yazar: ERSİN ÇİLİNGİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ULUTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Ağ protokolleri, Simetrik Algoritmalar, Asimetrik Algoritmalar VI
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Her geçen gün güncel bilgiye erişme talebiyle ağa bağlanan bilgisayar sayısı artmaktadır. Ağ protokolleri farklı bilgisayar mimarileri arasında veri iletişimi sağlamaktadır. Veri, veri paketlerine parçaladıktan sonra hedef iletişim ucuna gönderilmektedir. CSMA-CD ağlarının çoklu erişim özelliği, paketlerin göndericiden alıcıya gönderilmesi sırasında diğer dinleyicilerin de ağ trafiğini dinlemesine olanak sağlamaktadır. Birçok yerel ağın birleşerek oluşturduğu geniş çaplı bir ağ olan İnternet de benzer risklere eğilimlidir. Bu yüzden veri iletilmeden önce başkalarının eline geçtiğinde anlaşılırlığının olmaması için 'şifreleme' olarak isimlendirilen işlemden geçirilmelidir. Internet farklı mimarilere sahip bilgisayarları birbirine bağladığı için, internet üzerinde gerçekleştirilen uygulamaların platform bağımsızlığı desteklemesi beklenmektedir. Yapılan tez çalışmasında java programlama dili ile RC4, Blowfish ve RSA şifreleme algoritmaları programlanarak, güvenli ve platformdan bağımsız bir veri iletişim sistemi gerçekleştirilmiştir. RC4 ve Blowfish simetrik algoritmalardır. RSA ise asimetriktir. Simetrik algoritmalar şifreleme ve deşifreleme için tek anahtar kullanmaktadır. Asimetrik algoritmalar ise şifreleme ve deşifreleme için farklı iki anahtar kullanmakladır. Simetrik algoritmalarda iki bilgisayar arasında güvenli anahtar paylaşımı problemi mevcuttur. Güvenli anahtar paylaşımı problemini çözmek için simetrik ve asimetrik algoritmalar birlikte kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Implementation of a Secure and System Independent Data Communication System The number of computers connected to networks increases as the demand for sharing up to date information grow. Network protocols provides data communication among dissimilar computer architectures. Data is split into data packets and then send to destination computers port. Multiple access property of CSMA-CD networks allows other users to listen to the network traffic as the packets are send from sender to receipent. Internet is also prone to the same risks since it links many local networks to form a global network. Data must be ciphered prior to transmission so that it does not have a meaning to others even if it is captured. This process is called encryption. Platform independence should be considered while designing an information sharing application since internet connects many computers with wide variety of architectures. This thesis is about the design and implementation of a secure and system independent data communication system using Java programming language and RC4, BlowFish and RSA encryption algorithms. RC4 and Blowfish are symmetrical algorithms whereas RSA is asymmetric. Symmetric algorithms use the same key for both encryption and decryption, but asymmetric algorithms use a unique key for encryption and another key for decryption. Symmetric algorithms suffers from secure distribution of keys between the two computers. Both symmetric and asymmetric algorithms are used to solve secure key distribution problem. Key Words : Network Protocols, Symmetric Algorithms, Asymmetric Algorithms VII