Trabzon koşullarında bazı çim tohumu karışımlarının, farklı taşıyıcı tabaka ve mevsimlerdeki morfolojik-fenolojik karakterleri üzerine araştırmalar
Research on the phenological-morphological characteristics of the some grass seed mixtures on different soil layers and in various seasons in the conditions of Trabzon
  1. Tez No: 127457
  2. Yazar: BANU ÖZTEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA VAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Çim, Peyzaj, Çim taşıyıcı tabaka, Çim karışımı, Mevsim VI
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Park ve bahçelerde büyük önem taşıyan çim alanların tesisinde estetik ve fonksiyonel açıdan basan sağlayabilmek için amaca uygun çim karışımlarının seçilmesi ve bu karışımların doğru mevsimde ve uygun çim taşıyıcı tabakalarda ekilmeleri gerekmektedir. Bu çalışmada, değişik çim tohumu karışımları farklı çim taşıyıcı tabakalara ekilerek Trabzon koşullarına en uygun olanlarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Tespit edilen üç çim karışımı, dört taşıyıcı tabakaya üç tekerrürlü olarak önce Haziran sonra Eylül aylarında olmak üzere iki kez ekilmiştir. Renk, örtü durumu, tesis olma hızı, boy, kardeşlenme sayısı gibi çim bitlkilerinin kalitesini belirlemekte ölçüt olabilecek nitelik verileri çalışma süresince yapılan gözlemlerle SPSS programında Tukey testi yapılarak değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda çim taşıyıcı tabakalar içerisinde gübre içerikli taşıyıcı tabakanın en iyi sonuçları verdiği görülmüştür. Kullanılan 1/3 gübre oranlı toprağın organik içerikli olması yabani ot gelişimine neden olmuştur. Dere kumu taşıyıcı tabaka havalanmayı sağlayarak çim bitkilerinin çıkışım hızlandırmıştır. Ancak dere kumu bulunamaması nedeniyle çim taşıyıcı tabakalara deniz kumu karıştırılmasının bitkilerin gelişimini yavaşlatacağı saptanmıştır. Çabuk tesis olması istenilen alanlarda Lotium perenne oram yüksek karışımlar kullanılmalıdır. Eylül ayında yapılan ekimlerde Haziran ayına göre bitkilerin boylarının daha uzun olduğu, daha çabuk örtme gösterdikleri ve daha fazla kardeşlenme yaptıkları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Researches On The Phenological-Morphological Characteristics of The Some Grass Seed Mixtures on Different Soil Layers and in Various Seasons in The Conditions of Trabzon To get any success in setting up lawns that are very important for parks and gardens from a functional and aesthetical stand point, it is important to select the right seed mixtures, and sow them in the proper soil in the right season. In this study, we intented to determine the most suitable seed mixtures for the conditions of Trabzon by sowing different seed mixtures on various soil layers carrying grasses. Three seed mixtures were sown in the four sou types first in June and later in September, with two replicates. Grass caracteristics such as color, covering, establishment speed, height and number of new branches which may also be the criteria to determine the quality of grasses were evaluated statistically employing Tukey test As a result, It is seen that the soil having fertiliser had the best results. Due to the organic matter it contained, the soil with a 1/3 fertilizer coused weeds to grow. The soil with stream sands speeded grasses growing up by providing some ventilation to them. But, it should be known that the use of sea sand would slow down grass growth when it is not possible to procure stream sands. It is better to apply the mixtures with high ratio of Lolium perenne on the lands desired to be established fast. It appeared that the height of grasses,the rate of land coverage and branch growth were higher in September than in June. Key Words : Turfgrass, Landscape, Soil layer carrying grasses, Seed mixture, Season «SK»-**8