Rize sahillerinde fekal kirlenmesinin boyutları
Dimensions of fecal contamination in Rize coast
- Tez No: 127467
- Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET KARAÇAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
- Anahtar Kelimeler: Fekal Kirlenme, IMVC, Karadeniz, Rize V, Fecal Pollution, IMVC, Black Sea, Rize VI
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Bu çalışmada; Rize Sahilleri deniz suyunda fekal kirlenmenin tespiti için, Kasım 2000- Ağustos 2001 tarihleri arasında, 9 istasyondan alınan su örneklerinde toplam koliform bakteri miktarı belirlenmiştir. Koliformların identifikasyonu için IMVC testleri yapılmıştır. Sonuçlar oşinografik ve çevresel parametreler dikkate alınarak değerlendirilmiştir. Rize Sahilleri'nde belirlenen istasyonlarda yapılan ölçümlerde, alınan örneklerin %56'sında toplam koliform miktarının 1100 EMS/ 100 ml veya 1100 EMS/ 100 ml'den yüksek düzede olduğu görülmüştür. Tespit edilen en düşük toplam koliform miktarı 9 EMS/ 100 ml dir. Yapılan IMVC testleri sonucunda, fekal türlerden E. coli, Providencia, Klebsiella ve Proteus ssp. bakterileri tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Rize sahilleri'nde fekal kirlenmenin yüksek düzeyde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Dimensions of Fecal Contamination in Rize Coast To determine the levels of feeal contamination along the coast of Rize city, water samples were taken periodically from 9 stations during the period of November 2000 and October 2001. Indol, Methil Red, Voges-Proskauer, Citrat (EVTVC) test were carried on for identifying coliform bacteri and Most Probably Number (MPN) method was used to determine coliform levels. The results were evaluated using oceanographic and environmental parameters. It was found that the coliform levels were higher than 1100 MPN/ 100ml in 56% of the samples tested. The lowest level of bacteria obtained was 9 MPN/ 100ml. It was also found that E. coli, Providencia, Klebsiella and Proteus ssp. were the fecal coliform bacteri species encountered. As a result, fecal contamination level was found to be high level in coastal waters of Rize.