Trabzon-Uzungöl yağış havzası alpin meralarının verim potansiyeli üzerine araştırmalar
Investigation on yield in alpine rangelands at watershed of Trabzon-Uzungöl
- Tez No: 127470
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARSLAN OKATAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mera, Botanik kompozisyon, Verim, Otlatma, Mera durumu Vffl, Rangeland, Botanical Composition, Yield, Grazing, Range Condition DC
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 347
Özet
ÖZET Araştırmanın amacı, büyük çoğunluğu VI. ve VII. sınıf araziler üzerinde yer alan alpin mera topraklarının farklı derinlik kademelerindeki bazı fiziksel ve hidrolojik toprak özellikleri ile bu topraklar üzerinde gelişen mera vejetasyonunun, bitki ile kaplı alan, botanik kompozisyon, tekerrür, verim ve otlatma kapasitesi gibi çeşitli kantitatif özelliklerinin farklı arazi kullanımları (otlatmaya açık ve otlatmaya kapalı), farklı yükseklik kademeleri ve farklı bakılardaki değişimini ortaya koymaktır. Bu araştırmada toprak ve vejetasyon örneklerinin aynı araştırma parsellerinden alınması ilke olarak kabul edilmiş ve bu amaçla her bir yükseklik kademesindeki (1800-2200 m ve 2200-2600 m) alpin mera alanlarından 40 adet 20 x 50 boyutlarında araştırma parseli alınmıştır. Araştırma parselleri üzerinde, araştırma alam topraklarının bazı fiziksel ve hidrolojik özelliklerini belirlemek amacıyla“Faktöriyel Deneme Deseni”düzenine göre toplam 48 adet toprak profili açılmıştır. Bu amaçla araştırma alanından alınan toprak Örneklerinin araştırma alanım temsil edecek şekilde üç farklı anakaya grubundan (andezit, bazalt, dasit), iki farklı arazi kullanma şeklinden (otlatmaya açık, otlatmaya kapalı), iki farklı bakıdan (kuzey, güney) ve iki farklı yükseklik kademesinden (1800-2200 m, 2200-2600 m) alınmıştır. Araştırma alanında her bir profilin farklı derinlik kademelerinden (0-20 cm, 20-50 cm) toprak örnekleri alınmıştır. Alpin mera alanlarında yer alan araştırma parselleri üzerinde, vejetasyonun çeşitli kantitatif özelliklerini belirlemek için doğrusal transekt yöntemi kullanılmıştır. Bu amaçla her bir araştırma parselinde, 1 m uzunluğundaki transektlerden 30 adet transekt örneği uygulanmış ve toplam alanda 1200 m uzunluğunda 120 000 cm2 lik bir alan incelenmiştir. Transekt yöntemi ile mera vejetasyonunu oluşturan buğdaygil, baklagil ve diğer bitki türlerinin bitki ile kaplı alan, botanik kompozisyon ve tekerrür değerleri ayrı ayrı belirlenerek ortaya konulmuştur. Araştırma alanından elde edilen toprak ve vejetasyon özelliklerine ait değerlerin farklı yükseklik kademelerine ve bakılara göre değişimi“Çoğul Varyans Analizi”ile incelenerek ortaya konulmuştur. Ayrıca alpin mera vejetasyonunda yer alan ve bu alanların karakteristik yapısını yansıtan 38 mera bitkisinin ve 3 mera bitkisi grubunun arazideki kantitatif değerlerinin değişimi incelenmiş ve bu türlerin mera durumu ve sınıflandırmadaki önemi ortaya konulmuştur. Araştırma alam alpin meralarının hava kurusu ot verimini belirlemek amacıyla, otlatmaya kapalı araştırma parsellerinden alınan 1 m2 büyüklüğündeki kuadrat örnekleri kullanılmış ve meraların verimi, her bir araştırma parselinden 4 adet olmak üzere, toplam alandan alınan 80 adet kuadrat örneği üzerinden belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY“Investigation on Yield in Alpine Rangelands at Watershed of Trabzon-Uzungöl ”The goal of this research is to explain, various height levels,change in different aspects, different area usages (open for grazing or closed for grazing) of various quantitative features like plant-covered area, botanical composition, frequency, yield and the capacity of grazing some physical and hydrologic soil features in different levels of Alpine range soiLmost of which is found in VI. and VII type areas,and the range vegetation growing on this soil. In this research it is considered as a principle that the soil and vegetation samples are taken from the same research plots and for this purpose in 20x50 sizes, number of 40 research plots were taken from alpine range areas in every level of height. (1800-2200 m and 2200-2600 m.) Number of 48 soil profiles were opened according to the order of 'Factorial Trial Design' on the research plots to determine some physical and hyprologic features of research area soil. So, the soil samples that are gathered from the research area, are taken from three different main material groups in the form of representing the research area (andesite,basalt,dasite), two different types of usage of area (open for grazing or grazing for pasturage), two different aspects (north, south) and from two different levels of height. (1800-2200 m., 2200-2600 m.) In research area soil samples are taken from every profile in different depth ranks (0-20 cm,20-50 cm). The Linear Transect method is used to determine various quantitative features of the vegetation on the research plots in Alpine range areas. In every research plot, 30 transect samples in 1 m. length were applied and in the whole region an area measuring 120.000 square centimeter and 1200 m was examined. By means of transect method the values of plant-covered area, frequency, botanical composition of leguminosae, gramineae, other plant species, which compose the range vegetation, have been individually determined and explained. The variation according to the different aspects and levels of height belonging to soil and vegetation features that were obtained from research area, is explained after being examined by 'Multiple Variance Analysis'. Besides, the variation in quantitave values in area of 38 range plants and 3 range plant groups that exist in alpine range vegetation and demonstrate the characteristic structure of these areas, is examined and the range condition and importance in classification of these species are also put forward. In terms of determining the dry weather grass yield of the alpine ranges of the research area in size of 1 square-meter quadrant samples that were taken from research plots which are closed for grazing were used and the yield of ranges is determined by, 4 for each research plot, 80 quadrant samples taken from the research area.