Turbo kodlama ve AWGN kanallarda başarım analizi
Turbo coding and performance analysis in AWGN channels
  1. Tez No: 127469
  2. Yazar: MURAT BENAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ardışıl Paralel Kod, Özyinelemeli Konvolüsyonel Kodlama, Düzensiz Serpiştirme, Özyinelemeli Kod Çözme Algoritması (MAP). V, Parallel Concatenation Codes, Recursive Convolutional Encoding, Nonuniform Interleaving, Iterative Decoding Algorithm (MAP) VI
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Son birkaç yılda teknolojinin ilerlemesi ve sayısal iletişim sistemlerinin sunduğu hizmetlerin artması sonucunda, hata düzeltme kodlarının önemi oldukça artmıştır. Hata düzeltme kodları, iletim sırasında meydana gelebilecek sembol hatalarının algılanması ve düzeltilmesi için bilgi bitleri dizisine artık bit ilave etmektedir. Hata düzeltme kodlarının ortaya çıkması, gürültülü bir kanal üzerinden bilginin iletimi sırasında, Shannon'un kanal kapasitesine (bilgi teorisi) ulaşılabileceğini göstermiştir. Turbo kodlar, pratik kodlamanın performansını Shannon' un teorik limitlerine yaklaştıran, hata düzeltme kodlarının en yeni ve çok güçlü bir türüdür. Bu yeni kod, nispeten basit bileşen kodların ve geniş serpiştiricilerin özyinelemeli kod çözme işlemiyle kombinasyonunu kullanarak çok iyi bir performans göstermektedir. Bu çalışmadaki amacımız, turbo kodlar hakkında temel bilgileri vermek, turbo kodların toplanır beyaz Gauss gürültülü (AWGN) kanallardaki performansını incelemek ve bunun sonucunda, AWGN kanallarda turbo kodların performansını etkileyen faktörleri belirlemektir. Bunun için önce kodlayıcı ve kod çözücü yapıları incelenmiş ve özyinelemeli kod çözme algoritması (MAP) hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Ardından, AWGN kanallarında turbo kodun performansını etkileyen faktörler değiştirilerek farklı simülasyon sonuçları elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Turbo Coding and Performance Analysis in AWGN Channels As a result of recently technological developments and increase in the amount of services provided by digital communication systems, error correction codes gain great amount of importance. Error correction codes are a means of including redundancy in a stream of information bits to allow the detection and correction of symbol errors during transmission. The birth of error correction coding showed that Shannon's channel capacity (information theory) could be achieved when transmitting information through a noisy channel. Turbo codes are the newest and a very powerful form of error correction codes that it takes the performance of practical coding even closer to Shannon's theoretical specifications. This new code yields very good performance with relatively simple component codes and large interleavers in combination with an iterative decoding process. The dissertation specifically describes the structure of turbo codes, gives the performance of turbo codes in additive white Gaussian noise (AWGN) channels and thus, determines the factors that influence the performance of turbo codes in AWGN channels. Therefore, initially, turbo encoding and decoding process is studied carefully and great amount of information about the iterative decoding technique (MAP) is given. Then, by changing the factors that influence the performance of turbo codes in AWGN channels, various simulation results are obtained.