Sınıf öğretmen adaylarının kimya kavramlarını anlama düzeyleri ve karşılaşılan yanılgılar
Prospective science teachers level of understanding of some basic chemical concepts and their misconceptions
  1. Tez No: 127471
  2. Yazar: HÜLYA DEMİRCİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİPAŞA AYAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen Eğitimi, Kimya Kavranılan, Kavram yanılgıla, Teacher training, Chemistry concepts, Misconceptions VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET Literatürde, sınıf öğretmenlerinin ilköğretim birinci kademe fen öğretimi hakkında ve temel fen kavramları ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmadıkları, hatta bazı fen kavramları ile ilgili olarak yanılgılar taşıdıkları ifade edilmektedir. Öğrencilerin yanılgılarını belirlemek ve gidermek için, öğretmenlerin kavramları eksiksiz ve doğru anlaması önemlidir. Bu çalışma ilköğretim düzeyinde bazı temel kimya (fiziksel ve kimyasal değişme, maddenin tanecikli yapısı, çözünme, atomun yapısı, buharlaşma, kaynama ve yoğunlaşma, element-bileşik-karışım) kavranılan hakkında sınıf öğretmen adaylarının anlama düzeylerini ve karşılaşılan yanılgıları belirlemek amacıyla planlanmıştır. Bu araştırmada örnek olay metodolojisi kullanılmıştır. Çalışmaya KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi ilköğretim sınıf öğretmenliği bölümünde birinci ve dördüncü sınıflarda öğrenim gören 200 öğretmen adayı katılmıştır. Öğretmen adaylarının anlama düzeylerini ve yanılgılarını belirlemek amacıyla ilgili kavramları kapsayan 25 soruluk bir test geliştirilmiştir. Test, 18 çoktan seçmeli ve 7 açık uçlu sorudan oluşmaktadır. Birinci ve dördüncü sınıfların test puanlan t testi ile karşılaştırılmış ve aradaki basan farkının istatistiksel olarak da anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca toplam 12 öğrenciyle bireysel olmak üzere klinik mülakatlar yapılmıştır. Araştırma sonucunda sınıf öğretmen adaylarının bu kavramlarla ilgili yeterli anlamalara sahip olmadıkları ve yanılgılar taşıdıkları tespit edilmiştir. Buna ilaveten birinci sı nıf öğrencilerinin dördüncü sınıf öğrencilerinden daha başarılı olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle, öğretmen eğitim programlanın tasarlama ve geliştirme modellerinde kavramsal değişim işlemlerini içeren bütünleştirici öğrenme modeline dayalı bir eğitim-öğretim anlayışının benimsenmesi hem aday öğretmenlerin hem de ileride öğretecekleri öğrencilerin temel fen kavramlarını anlamlı bir şekilde öğrenmeleri açısından son derece önemlidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Prospective Science Teachers' Level of Understanding of Some Basic Chemical Concepts and Their Misconceptions In the international science education literature, it has been reported that primary school teachers have not grasped enough knowledge of basic science concepts, and have held misconceptions about them. To determine and remedy these misconceptions, it is important that primary school teachers should firstly have sound understanding of these basic concepts. The purpose of this study is to determine prospective science teachers' levels of understanding and misconceptions about some basic chemical concepts (physical and chemical change, particulate structure of matter, dissolving, the structure of an atom, boiling, condensation, evaporation, element-compound-mixed). A case study research methodology was used in this study. 200 student teachers enrolled in the primary teacher-training program, 100 of them were at the first year; the others were at the final year, participated in this study. A test, which consists of 25 items, 7 of which were open-ended, was developed based on a pilot study and implemented to the subjects. The test scores obtained from both first-year students and final-year students were compared by using a t-test technique. Also, individual interviews were conducted with 12 students to support the findings. The results from this study showed that the prospective science teachers have not got sufficient understanding and have held a number of misconceptions related to the concepts. Also, it was found that the prospective science teachers at the first year are more successful than those at the final year. To overcome prospective science teachers' misconceptions, the training programs should be included activities so that prospective teachers both could correct their misconceptions and later teach these concept at primary school scientifically.