Trabzon ili yerleşim alanında zemin araştırması için bileşik jeofizik yöntemlerin uygulanması
The Application of unified geophysical methods for the ground inspection in the settlement area of Trabzon
- Tez No: 127476
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NART COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mühendislik jeofiziği, Mühendislik jeolojisi, Jeoteknik, Bileşik aramalar. *&>£%>+ %&#*** VI
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Jeofiziğin uğraş alanları içinde yer alan konulardan birisi de mühendislik amaçlı çalışmalardır. Jeolojik ve mühendislik problemlerinin çözümünde en yaygın olarak kullanılan direk yöntemlerin, elektrik ve sismik yöntemler olduğu bilinmektedir.“Trabzon belediyesi sınırlan ve mücavir alanlarım içine alan bölgelerde revize imar planına esas sondajlı, jeolojik, jeofizik ve jeoteknik etüt”çalışmaları kapsamında, çeşitli bölgelerde yapılan yüz ellişer adet düşey elektrik sondaj (DES) ve sismik kırılma uygulamaları ve elde edilen sonuçlar, bu yüksek lisans tez çalışmasında detaylı bir şekilde işlenmiştir. Aynı zamanda inceleme alanının jeolojisi incelenerek sahada gözlenen farklı litolojilere sahip birimler, bu birimlerin yayılımlan ve özellikleri belirlenmiştir. Ayrıca çalışma sahasının tektonizması, afet durumu (su baskını, heyelan, kaya düşmesi vb.)ve yerleşime uygunluk açısından değerlendirmesi (uygun alanlar, sondaj şartlı alanlar, önlemli alanlar ve uygun olmayan alanlar) yapılarak elde edilen bilgiler ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Aplication of Unified Geophysical Methods for the Ground Ispection in the Settlement Area of Trabzon One of the subjects that is in the scope of the geophysics, is the engineering studies. It is known that the direct methods, which are used widely in the solution of geological and engineering problems are the electrical and seismic methods. The vertical electrical sounding (VES) and seismic refraction applications that each one has made one hundred and fifty times in the various regions in the scope“core drilling, geological, geophysical and geotechnical studies that are on the basis of revised settlement plan in the regions, which cover the borders and neighbor areas of the Trabzon municipality”and their results were examined in detail in this thesis. At the same time, as the geology of the studying area was examined, the units that have different lithologies, which were observed in the field, the spreading and characteristics of these units were determined. în addition, the techtonism of the studying area, the disaster situation (flood, landslide, rock falling, etc.) and assessment in the aspect of settlement (proper areas, areas with core driling conditions, sheltered aeas and improper areas) were made and the information that is obtained and recommendations were presented. KeyWords: Engineering geophysics, Engineering geology, Geotechnic, Integrated geophysics. vn