Orman ürünleri sanayi sektöründe çok boyutlu istatistiki yöntemler yardımıyla uygun yatırım alanlarının belirlenmesi (Karadeniz bölgesi örneği)
The determination of suitable investment areas using multi dimensional methods in manufacturing industry and forest product industrial sector (The model of the Black Sea region)
  1. Tez No: 127477
  2. Yazar: ÇİĞDEM CAVRAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KADRİ CEMİL AKYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yatırım Öncelikleri, Gelişmişlik, Yatırım, İmalat Sanayi, Orman Ürünleri Sanayi. V
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada Karadeniz bölgesi sanayi yapılanması içerisinde önemli pozisyona sahip olan, başta orman ürünleri sanayi sektörü olmak üzere, 6 imalat sanayi sektörü belirlenmiş ve bu sektörler kapsamında en uygun yatırım alanlarının tespiti amaçlanmıştır. 17 il ve 6 sektör bünyesinde elde edilen 59 değişken Taksonomi ve Temel Bileşenler Çözümlemesi ( Princapal Component Analysis ) yardımıyla analize tabi tutulmuştur. Taksonomi tekniğiyle illerin gelişmişlik düzeyleri belirlenmiştir. Temel bileşenler çözümlemesiyle temel bileşenler belirlendikten sonra hesaplanan gösterge değerlerine göre iller öncelikliden daha az öncelikliye doğru sıralanmıştır. Ayrıca temel bileşenlerin değişkenlerle olan korelasyonu incelenmiş ve %70'in üzeride korelasyon gösteren değişkenlere göre toplam varyansın %10'dan fazlasını açıklayan her temel bileşen için sıralamadaki öncelikli illere yapılacak yatırımlar tanımlanmıştır. Bu analizler sonucunda ülke genelinde imalat sanayinin %22'sini oluşturan orman ürünleri sanayisi için; Bayburt, Gümüşhane, Bartın, Artvin ve Sinop öncelikli yatırım yapılacak iller olarak belirlenmiştir. Ayrıca yüksek korelasyonlu değişkenler göz önüne alınarak 1. temel bileşen banka, teşvik ve küçük ölçekli işletme, 2. temel bileşen altyapı ve istihdam, 3. temel bileşen eğitim ve iletişim ve 4. temel bileşen eğitim yatırımları olarak tanımlanmıştır. Benzer değerlendirme kapsama alınan diğer 5 sanayi dalma (Gıda, içki ve tütün sanayi, Dokuma, giyim eşyası ve deri sanayi, Kağıt-kağıt ürünleri ve basım sanayi, Taş ve toprağa dayalı sanayi, Metal eşya-makine teçhizat, ulaşım aracı, ilmi ve mesleki ölçme aletleri sanayi ) da yapılmış ve yapılacak yatırımlarda il öncelikleri belirlenmiştir. Bulunan sonuçlarla imalat sanayine yapılacak yatırımlarda girişimcilere bilgi ve kolaylık sağlanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Determination of Suitable investment Areas Using Multi Dimensional Methods in Manufacturing industry and Forest Product industrial Sector ( The Model of The Blacksea Region). The objective of this study was to determine 6 manufacture industrial sectors having a particular situation within in the industry structure of Blacksea Region. It was aimed to determine the most suitable investment areas for these sectors. Of these, The forest product industrial sector was the most important of them. In 17 cities and 6 sectors obtained 59 variables were analyzed by using taxonomy and principal component analysis. The levels of developing of the cities were determined with the taxonomy technique. After the main components were determined with the principal components analysis, the cities were ranged from priority towards less priority according to indicator values calculated. In addition, it was examined the correlation between main component and variables. Afterwards, priority cities for investments were defined according to the variables showed a corralation above 70 % for each main component explaining more than 10 % of total variance. In conclusion of this analysis, Bayburt, Gümüşhane, Artvin and Sinop cities were determined as priority cities to be done investment for forest product industry covering 22 % of manufactured industrial sectors of all over the cities. Also, bank, encouragement and small measure working as first main componenet, infrastructure and employment as second main component, education and comminication as third main component and education investments as fourth main componenet were defined by taking into consideration the variables with high corelation. The similar evaluation was also done for the five industrial sector ( Manufacture of food, beverages and tobakko, Textile wearing apparel and leather industries, Manufacture of paper and paper product, printing and publishing. Manufacture of non-metallic mineral product product except products of petroleum and coal, Manufacture of fabricated metal products, machinery and equipment, transport equipment, Professional and scientific and measuring and controlling epuipment ) Also, it was determined cities priorities. With the obtained results, it was aimed at to provide invested to be made investment to manufactured industry with information and simplification. Key words : investment Priorities, Grown-Up, investment, Manufacturing industry, industry of Forest Product. MBfilttlttASVOH