Altındere Vadisi (Maçka-Trabzon) ve yakın yöresinin jeolojisi
The Geology of Altındere Valley (Maçka-Trabzon) and its surrounding area
- Tez No: 127475
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Altındere Vadisi, spilit, keratofir, masif kireçtaşı, granitoyid, toleyitik, kalkalkalen, I-tipi granitoid, jeodinamik evrim. VI, Altindere Valley, spilite, keratophyre, massive limestone, granitoid, geodynamic evolution. VII
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Bu çalışmada Sümela (Meryemana) Manastın' nı da içine alan Altındere Vadisi (Maçka-Trabzon) ve yakın civarının genel jeolojik özellikleri ortaya çıkarılmıştır. İnceleme alanı Doğu Pontid Kuzey Zonu' na dahil olup G43-dı ve d2 paftaları içerisinde yer alır, toplam 72 km2' lik bir alanı kapsar. Yapılan çalışma ile dört ayrı formasyon ve bir de granitoyid intrüzyonu incelenmiştir. İncelenen formasyonlar yaşlıdan gence doğru; Hamurkesen Formasyonu (Liyas), Berdiga Formasyonu (Dogger-Alt Kretase), Çatak Formasyonu (Üst Kretase), Kızılkaya Formasyonu (Üst Kretase) ve bütün bunları kesen Eosen yaşlı Zigana Granitoyidi şeklindedir. Hamurkesen Formasyonu, Liyas yaşlı olup tabanı inceleme alanında gözlenememiştir. Genellikle spilitik bazalt ve piroklastitlerinden ibarettir. Üste doğru uyumlu olarak Berdiga Formasyonu ile üstlenirler. Neritik fasiyesli ve masif karakterli kireçtaşlarından oluşan Hamurkesen formasyonu Dogger-Alt Kretase yaşlı olup, üste doğru Çatak Formasyonu ile uyumlu olarak üstlenirler. Genellikle keratofir ve piroklastitlerinden oluşan Çatak formasyonu Üst Kretase yaşlıdır. Yan kayaçlarla genelde uyumsuz dokanak oluşturan Kızılkaya Formasyonu, çalışma arazisinin 5 km kuzeyinde Çatak Formasyonu üzerine uyumlu olarak oturur. Genelde dasitik, kısmen riyodasit ve piroklastitlerinden oluşan Kızılkaya formasyonu da Çatak Formasyonu gibi Üst Kretase yaşlıdır. Eosen yaşlı Zigana Granitoyidi; tonalit, granodiyorit, kuvarslı monzodiyorit ve kuvarslı diyorit bileşiminde olup arazideki en yaygın birimi oluşturur. Altındere vadisi boyunca birkaç metre kalınlığındaki akarsu alüvyonları güncel oluşukları oluştururlar. İnceleme alanındaki tüm volkanitler yan alkalen karakterlidir. Hamurkesen Formasyonuna ait volkanitler toleyitik, Çatak Formastonuna ait volkanitler toleyit- kalkalkalen geçişli, Kızılkaya Formasyonuna ait volkanitler kalkalkalen karakterlidir. Altındere vadisinde yüzeylenen granitoid I-tipi özellikli olup kalkalkalen karakter sunar. Çatak Formasyonu ve Zigana Granitoyidi' nden alman çatlak ölçülerine göre Üst Kretase ve Eosendeki sıkışma rejiminin KB-GD yönlü olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Geology of Altradere Valley ( Maçka -Trabzon) and its Surrounding Area In this study, geological features of the Altindere valley (Maçka-Trabzon) covering Sumela Monastry and surrounding areas were investigated. The investigation area is located in the Northern Zone of Easthern Pontid, and covers G43_di and d2 sheets. It covers an area of 72 km square. In this study, four formation and a granitoid were examined. These are from the oldest to the youngest: Hamurkesen Formation (Liassic), Berdiga Formation (Dogger-Lower Cretaceous), Çatak Formation (Upper Cretaceous), Kızılkaya Formation (Upper Cretaceous) and Zigana granitoid (Eocene). The Hamurkesen Formation is Liassic in age and its base can not seen in the area. It contains mainly basalt and pyroclastics. The formation overlain conformably by Berdiga Formation. The Berdiga Formation has neritic facies and massive limestones, and Dogger- Lower Cretaceous in age. The formation overlain conformably by Çatak Formation, which consists of keratophyric lavas and pyroclastics and Upper Cretaceous in age. The Kızılkaya Formation unconformable with country rocks overlies conformably on Çatak Formation in 5 km North of the studied area. The Kızılkaya Formation includes mainly dacitic, rarely rhyodacitic lavas and pyroclastics, and Upper Cretaceous in age. Eocene aged Zigana Granitoid has tonalite, granodiorite, quartz-monzodiorite and quartz-diorite, forming the largest unite in the area. A few meter thick alluvium along Altindere Valley is recent deposits. All volcanic rocks in the studied area have sub-alkaline character. The volcanites of Hamurkesen Formation are toleiitic, volcanites of Çatak Formation are toleiitic-calc- alkaline transitional, and volcanites of Kızılkaya Formation are calc-alkaline in composition. The granitoid croping out in the Altindere valley shows I-type characteristics and calc-alkaline composition. According to fisure measurements taken from The Çatak Formation and Zigana Granitoid, a compressional regime is in NW- SE direction during Upper Cretaceous, and NW-SE direction during Eocene time.