Giresun Zeytinlik mevkii kentsel sit alanı üzerine bir araştırma
A Research on historic urban district at Zeytinlik site in Giresun
  1. Tez No: 127480
  2. Yazar: ARZU AYDIN AKSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMİYET ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Sit Alanı, Saptama-Belgeleme, Değerlendirme, Koruma ve Geliştirme Kararlan, Giresun Zeytinlik Mevkii VI, Historic Urban District, Documentation-Determination, Analysis, Conservation Decisions, Giresun Zeytinlik Historic District
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
Günümüzde geçmiş dönemlerin kent dokusunu yansıtan tarihi çevreler, fiziksel ve toplumsal değişimler sonucu giderek kimliklerini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu bağlamda kültürel mirasın özgün niteliklerini barındıran eski kent mekanlarının ve yapılarının korunabilmesi için gerekli tespit, değerlendirme ve karar aşamalarım kapsayan ve Giresun Zeytinlik Mevkii'inde örneklenen bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde mevcut soruna yönelik çalışmanın amacı ve yöntemi belirtilmiş, bu çerçevede tarihi çevre, sit koruma, koruma imar planları ve koruma alanlarında yapılacak çalışmalar tüm boyutlarıyla ele alınmıştır. İkinci bölümde Giresun kenti ve seçilen özellikli alan hakkında bilgi verilmiş ve bu alanın detaylı yerleşme, mimari ve sosyal analizleri yapılmıştır. Üçüncü bölümde elde edilen veriler doğrultusunda oluşturulan genel bir değerlendirme ile alan irdelenmiştir. Dördüncü bölümde ise bu değerlendirmeler ışığında alan için koruma-geliştirme kararlarına yönelik öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
A Research on Historic Urban District at Zeytinlik Site in Giresun Historic environment that reflects the urban fabric of the past periods are facing the danger to loosing their identity under the pressure of physical and social changes in today. In this context, the necessary documentation, analysis and decision stage for historic urban places and buildings that contain the authentic characteristics of cultural heritage have included and the this study, a case study of historic Zeytinlik district in Giresun, has four chapters. In the first chapter, the goal of the study and methods had determined to devote in existing problems. In this scope, historic environment, district conservation, district conservation plan and all aspects of the future studies in the field of conservation had covered in the same chapter. In the second chapter, information has given about the city of Giresun and selected historic district and detail analysis of this area in terms of the settlement pattern, architecture and social In the third chapter, an analysis study had done as a result of general evaluation based on data. In the fourth chapter, the suggestions conservation and renovation decision had given about me study area based on the finding of the analysis.