Doğu pontidlerde yüzeylenen jura volkanitlerinin jeokimyasal özellikleri
Geochemical features of the of the jurassic volcanics of the Eastern Pontides
- Tez No: 127479
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CÜNEYT ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğu Pontid'ler, Jura volkanitleri, Jeokimya, Eastern Pondites, Jurassic volcanic rocks, Geochemistry VI
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Doğu Pontid Kuzey ve Güney Zonlannda yer alan beş lokasyonda yüzeylenen Jura yaşlı volkanik kayaçların jeokimyasal özellikleri karşılaştırılmıştır. Kuzey Zondaki Jura volkanitleri inceleme alanlarının taban kayaçlarını oluşturur ve kristalize kireçtaşı blokları içerirler. Söz konusu yüzeylenmeler yaşlan Erken Kretase ve Eosen arasında değişen granitik plütonlar tarafindan kesilmiştir. Bazalt, andezit, diyabaz ve bunlara eşlik eden piroklastik kayaçların görüldüğü Jura formasyonlarında spilitleşme ve keratofirleşme en yaygın alterasyon ürünleridir. Morumsu, kahverengimsi el örneklerinde santimetre ölçeğine varan, kalsit zeolit ve klorit dolgulu oval ve küresel boşluklar karakteristiktir. Güney Zonda yüzeylenen Jura Formasyonları sedimanter karakterlidir ve volkanik kayaçlar kalınlıkları birkaç metre olan seviyeler halinde bulunurlar. Bazaltik andezit ve andezitler kalın bir piroklastik veya epiklastik seviyenin içerisinde bulunur. Spilitleşme ve keratofirleşme bu kayaçları da önemli ölçüde etkilemiştir. Tüm lokasyonlardaki kayaçlar toleyitik-kalk alkalen geçişlidir. MgO'e karşı ana ve iz element Harker diyagramlarında Güney Zondaki örneklerin Kuzey Zondakilere göre daha diferansiye oldukları görülür. Okyanus ortası sırtı bazaltı normalleştirilmiş iz element diyagramında, yitim volkanizmasının karakteristikleri olan büyük iyon yarıçaplı element zenginleşmesi ve negatif Nb anomalisini gösterir. Nadir toprak element yönsemelerinde hafif nadir toprak elementlerce zenginleşme görülür ve (La/Lu)N oranlan 3 ilâ 24 arasında değişir. Ayrışmaya dayanıklı yüksek alan enerjili elementlerin kullanıldığı ayırtman diyagramlarda incelenen örneklerin yitim ile ilişkili alanlarda yer aldıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Geochemical Features of the Jurassic Volcanics of the Eastern Pontides In this study, geochemical features of the Jurassic volcanic rock of five locations of the Eastern Pontides northern and southern zones were correlated. In the northern zone, Jurassic volcanic rocks made the basement and included crystallized limestone blocks. Granitic rocks of early Cretaceous to Eocene aged cut the Jurassic formations, that are consist of basalt, andesite, diabase and associated pyroclastics rocks, at he northern zone. All these rocks alter to splite and keratophires. Hand specimens show dark purple to brown color and include spherical voids that are filled calcite, chlorite and zeolites. Jurrasic formations show sedimentary character at the south and volcanic rocks are found as a couple of meters in thickness. Volcanic rocks are basaltic andesite and andesite in composition and are located in thick pyroclastics or epiclastic sedimentary piles. Spilitization and keratophrization are important alteration types in those rocks. While chemical features correlated in all studied rocks, they show tholeiitic to calc-alkaline transition. In the MgO versus major and trace element Harker diagrams, southern zone volcanic rocks much more differentiated compared to the northern zone volcanic rocks. In the mid ocean ridge basalt normalized trace element diagram, the samples show similar geochemical characters with subduction zone volcanics, for example: enrichment of large ion lithophile elements and negative Nb anomaly. In the rare earth element diagrams, typical light rare earth element enrichment seen clearly and (La/Lu)N ratios ranges 3 to 24. Studied samples are plotted in volcanic arc related fields in discrimination diagrams that are made using high field strength elements that are known as resist to alteration.