Fizik öğretmenlerinin derslerinde uyguladıkları etkinlikleri şekillendiren faktörler
Factor effecting the use of activities by teachers in physics teaching
  1. Tez No: 127495
  2. Yazar: FARUK BEREKETOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ RIZA AKDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretim Aktiviteleri, Öğretmen Seçimleri, Fizik Öğretimi VI, Teaching Activities, Teacher Choices, Physics Teaching VII
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Öğrenmenin gerçekleşme düzeyinin uygulanan etkinliklere bağlı olduğunu vurgulayan bir çok araştırma vardır. Öğrenmede geçerliliğine ve güvenirliğine inanılan çağdaş öğrenme etkinliklerinin hizmet öncesi ve hizmet içi programlarla öğretmenlere kazandırılmasının amaçlandığı bilinmektedir. Ancak, özellikle ülkemizde derslerin yürütülmesinde uygulanan etkinlikler konusunda yapılan çalışmalar önerilen yöntemlerin pek kullanılmadığını göstermektedir. Bununla birlikte, ilgili çalışmaların uygulanan yöntemlerin sebeplerini pek irdelemediği görülmektedir. Güncel öğrenme kuramlarına uygun etkinliklerin geliştirilip yürütülebilmesi için mevcut yöntemlerin seçilip uygulanmasını etkileyen aktörlerin tespit edilmesinin gerekli olduğuna inanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı: Lise fizik öğretmenlerinin sınıf içersinde uyguladığı etkinlikleri şekillendiren faktörleri öğretmenlerin görüş ve düşüncelerine dayalı olarak belirlemektir. Özel durum yaklaşımının seçildiği bu çalışma Trabzon il merkezindeki liselerde çalışan 8 fizik öğretmeniyle mülakat tekniği, Artvin ve Van İllerinde toplam 40 fizik öğretmeni ile de anket tekniği kullanılarak yürütülmüştür. Mülakatta öğretmenlere genel bilgilerini, kullandıkları etkinlikleri ve onları seçme amaçlarını açığa çıkaracak sorular yöneltilmiştir. Anket sorulan ise mülakatla elde edilen bilgilerden yaralanılarak elde edilmiştir. Anket, 15 tane etkinlik ve bunları etkileyen 21 tane faktörden oluşmaktadır. Çalışmadan elde edilen bulgular, öğretmenlerin kullandıkları etkinliklerin çoğunlukla anlatma, soru-cevap, problem çözme olduğunu göstermektedir. Uygulanan bu etkinlikleri özetle; müfredat programın yoğunluğu, üniversite sınav sistemi, öğretmenlerin eğitim-öğretim sürecinde öğretmenlerinden etkilenmeleri, öğrenci bilgi seviyesinin, öğretmenlerle etkileşim, öğrenci veli ve okul idaresinin etkisi ve öğretmenlik deneyiminin şekillendirdiğini göstermektedir. Bu faktörlerden en etkili olanlarının öğrenci bilgi seviyesinin ve üniversite sınav sisteminin etkisi olduğu bulunmuştur. Çalışma, mevcut durumda fizik derslerinde anlamlı öğrenmeyi sağlayabilecek etkinliklerin yürütülmesine yönelik ilgililere yapılan önerilerle tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Factors Effecting the Use of Activities by Teachers in Physics Teaching There are many studies emphasizing on the effect of activities in learning. It is believed that teachers are equipped with the necessary skills to organize valid and reliable teaching and learning activities in in-service and pre-service programmers. However, studies carried out on this issue in Turkey indicate that the teachers aren't used the skills that they supposed to have organizing activities. Moreover, the earlier studies didn't interested in rinding out the reasons that they omit to use their skills. The aim of this study is to find out what factors are effecting physics teachers to organize teaching-learning activities based on views and opinions of teachers. Case study research methodology was used in this investigation. The study sample consist of 8 physics teachers who are interviewed from the lycees of Trabzon and 40 physics teachers who are surveyed from the lycees of Artvin and Van. In interviews, the teachers general knowledge, they used activities in teaching and the reasons for selecting those activities. The questionnaire has 15 activities and 21 factors that may effect the activities. The findings indicate that the teachers generally use lecturing, question-answer and problem solving in their teaching. The reasons for using these activities are the heavy load of curriculum, university entrance examination, the effect other teachers, students' knowledge level, parents and school administrators' effects as well as teaching experience. These activities are mostly shaping the teaching of physics in lycees. The most effective of all are students' knowledge level and university entrance examination. A number of suggestions are made to make the teaching of physics more meaningful.