Fizik öğretiminde bütünleştirici öğrenme kuramına uygun çalışma yapraklarının geliştirilmesi
Worksheets development according to constructivist view of learning in physics teaching
  1. Tez No: 127494
  2. Yazar: ŞENGÜL KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ RIZA AKDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Education and Training, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fizik Öğretimi, Bütünleştirici Öğrenme Kuramı, Enerji, Çalışma Yapraklan VI, Physics Teaching, Constructivist View of Learning, Energy, Worksheets vn
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Sınıf ortamlarında uygun materyallerin kullanılmasıyla öğrencilerin istenen düzeyde aktif katılımı sağlanarak daha kalıcı öğrenmenin gerçekleşebileceği vurgulanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, lise 2.sınıf düzeyinde enerji konusunda bütünleştirici öğrenme kuramına uygun çalışma yapraklan geliştirerek bunların uygulanma sürecini değerlendirmektir. Çalışma yapraklarının planlanmasında, KTÜ Fatih Eğitim Fakültesinde 2 öğretim elemanı ile 3'ü lisans üstü eğitimi yapan 6 fizik öğretmeninin görüşlerinden faydalanılmıştır. Örneklemle yürütülen mülakatlardan elde edilen bulgular ve literatürde ilgili araştırmaların incelenmesiyle bütünleştirici öğrenme kuranıma uygun enerji konusunda 5 çalışma yaprağı tasarlanmıştır. Lise ikinci sınıftan S öğrenci ile yürütülen pilot uygulamayla elde edilen bulgular ışığında tasarlanan çalışma yapraklarında gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Bu çalışma yaprakları 2002 bahar yarıyılında Trabzon'daki bir Anadolu Lisesinde 23 kişilik bir sınıfta 3 haftada, grup ve bireysel çalışma yöntemleri kullanılarak uygulanmıştır. Bu süreçte diğer etkinlikler yanında grup ve sınıf tartışmaları yapılarak öğrencilerin çalışma yapraklarım tamamlamaları istenmiştir. Uygulamalarda öğrencilerin çalışma yapraklarına olan ilgileri, etkinliklere katılımları, birbirleriyle ve ders öğretmeniyle olan iletişimleri gibi davranışları gözlenmiştir. Dersin yürütülme sürecindeki olaylar hem teyp kaydı hem de kısa notlarla tespit edilmiştir. Uygulama tamamlandıktan sonra çalışma yapraklarının yürütülmesi hakkında ders öğretmeni ile yan yapılandırılmış mülakat ve rasgele seçilen on yedi öğrenci ile grup mülakatlan yürütülmüştür. Öğrencilerin tamamladıkları çalışma yapraklan doküman analiz yöntemi ile incelenerek düzenlenmiştir. Ders sürecinin gözlenerek analizi, öğrenci ve öğretmen mülakatlarının ve tamamlanan çalışma yapraklarının incelenmesi sonucu, çalışma yapraklan gözlem yapmayı, ölçümler almayı ve sonuçlar çıkarmayı alışkanlık haline getirmesi, yaparak yaşayarak öğrenmeyi sağlaması, bilgiye öğrencinin kendisinin ulaşmasını gerektirmesi ve öğrenmeyi zevkli hale getirmesi bakımlarından faydalı bulunmuştur. Daha sonraki çalışmalarda mevcut kavram yanılgılannın tespit edilmesi ve çalışma yapraklarının bunları gidermedeki etkililiği üzerine çalışmaların yapılması gerektiği önerileriyle çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Worksheets Development According to Constructivist View of Learning in Physics Teaching Meaningful learning of science may be accomplished with active participation of students in learning activities with apropriate materials in classroom environment. The aim of this study was to develop worksheets related to the unit of energy at the second year of the high school and to evaluate their implementing processes. These worksheets were based on the constructivist view of learning. In the planning of the worksheets, two experts from at KTU Fatih Faculty of Education, and 6 experienced physics teachers three of which were in M Ed. program were asked to take their views into consideration. Five worksheets were designed by using the views expressed by the experts and teachers. Also, the related literature was taken into consideration. The pilot study was conducted with five students from the second year of the high school. The worksheets were redesigned according to the findings obtained from the pilot study. Then, they were implemented in a classroom with 23 students at an Anatolia Lycee in Trabzon by using individual and group work techniques. The implementation of the worksheets lasted in three weeks. The students were asked to fill in the worksheets in addition to the other activities during the implementation process. In addition, the behaviors such as, attitudes of the students toward the worksheets, their participation in the activities, and communication with each other and their teachers were observed. The implementation process was both video-taped and noted. After the implementation, the group-interviews were conducted with the classroom teacher and 17 randomized students about their views of the worksheets. Also, the worksheets filled in by students were examined with document analysis method. Moreover, the analysis of the lesson observations, students' and teachers' interviews, and completed worksheets showed that the worksheets were found very useful to make a habit for observing, measuring, obtaining results, and providing the first hand experience. In addition, they were also found useful for making the learning fun. For future studies, it was suggested that exploring the existing misconceptions and remedying them is a good direction.