Abana (Kastamonu) ve yöresinin florası
Flora of Abana (Kastamonu) and its environments
  1. Tez No: 127497
  2. Yazar: EMEL KANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAHİM ANŞİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Biology, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Flora, Avrupa-Sibirya, öksin, Abana
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET“Abana (Kastamonu) ve Yöresinin Florası”adlı bu çalışma KTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Anabilim Dalı 'nda Yüksek Lisans Tezi olarak hazırlanmıştır. Araştırma alanı, Bitki coğrafyası yönünden Holarktik Bölge'nin Avrupa-Sibirya flora alanının Öksin (Euxine) kesimin, A5 karesinde kalmaktadır. Bu çalışma, Abana ve yöresinin floristik içeriğini saptamak amacıyla yapılmış olup, çalışmada 371 adet bitki taksonu saptanmıştır. 8 Eğrelti ve 7 Açık Tohumlu Bitki'nin sistematiği Davis'e göre yapılmıştır. 356 adet takson Kapalı Tohumlu Bitki'dir. Bunların sistematiği ise Cronquist yöntemine göre yapılmıştır. Araştırma alanında Öksin kesime ilişkin takson örneklerinin yanısıra Laurus nobilis L., Myrtus communis L. ve Arbutus unedo L. gibi azımsanmayacak sayıda Akdeniz kökenli bitkilere de yayılmaktadır. Floristik bölgeleri saptanabilen taksonlann %55.20 'si Euro-Sib.Ele., %22.07 'si Medit Ele., %19.48 *i Eux.Ele., %1.95 'i Hyr-Eux.Ele., %1.30 *u Ir.-Tur.Elemenfdir. 371 adet taksonun 5 adeti endemik olup endemizm oranı %1.34'tür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Flora of Abana (Kastamonu) and Its environments The area under review is located in the Euxine province of Euro-Siberian floristic area of the Holarctic region. This study was performed to determine the floristic compositions of Abana and its environs. In this syudy, 371 plant taxa were determined. Most of plants are Angiospermae in the study area, they 356 taxa were listed according to Cronquist 's method. Order 8 Ferns and 7 Gymnospermae were lisred ussing the Davis 's method. Both Euxine and Mediterranean elements exist in the study area. Some taxa, plant geography regions of which was known, determined as follow. Flora region Percentage (%) Euro-Siberian 55.20 Mediterranean 22.07 Euxine 19.48 Hyrcano-Euxine 1.95 Irano-Turanian 1.30 Five taxa are endemic and endemism percentage ofis 1,34%. Key words : Flora, Euro-Siberian, Euxine, Abana VI rtHft«3