Kastamonu yöresi Uludağ göknarı (Abies nordmanniana (Stev. ) Spach. subsp. bornmülleriana (Mattf. ) meşcerelerinde gövde profili, hacim ve hacim oran denklem sistemlerinin geliştirilmesi
Development of stem profile, total tree volume and volume ratio equation systems for Abies nordmanniana (Stev. ) Spach. subsp. bornmülleriana in Kastamonu
- Tez No: 127498
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gövde Profili Modelleri, Gövde Çapı, Gövde Hacmi, Uyumlu Gövde Profili-Gövde Hacım ve Hacım Oran Denklem Sistemleri, Stem Profile Models, Stem Taper, Stem Volume, Compatible Stem Taper- Volume and Volume Ratio Equation Systems
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Kastamonu Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı Bostan Orman İşletme Şefliği sınırlan içinde kalan Göknar meşcerelerinden alınan örnek ağaçlar üzerinde yapılan ölçümler ile elde edilen veriler kullanılarak, Gövde Profili, Hacım ve Hacım Oran Denklem Sistemleri geliştirilmiştir. En uygun modelin belirlenmesinde, Ortalama Hata, Ortalama Mutlak Hata, Hataların Standart Sapması ve Açıklanan Varyans Yüzdesi ölçütleri kullanılmıştır. En uygun modeller belirlendikten sonra, bağımsız bir veri grubu ile modellerin bölgeye uygunlukları test edilerek a=0,05 önem düzeyinde kullanılabilecek modele karar verilmiştir. Verilerle en uyumlu sonuçlar, Kozak (1988) tarafindan geliştirilen Değişken- Exponent Gövde Profili Modeli, Perez vd. (1990) tarafindan geliştirilen Değişken-Şekil Gövde Profili Modeli, Bruce vd. (1968) tarafindan geliştirilen Uyumlu Gövde Profili Modeli ve Ailen (1993) tarafindan geliştirilen Ortalama Oransal Gövde Profili Modeli ile edilmiştir. Ancak, kontrol amacıyla oluşturulan bağımsız veri grubu için en iyi sonucu Ailen (1993) tarafindan geliştirilen model vermiştir. Elde edilen sonuçlar, uygun bulunan modellerin, verilerin sağlandığı Kastamonu bölgesi için kullanılabilir nitelikte olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Development of Stem Profile, Total Tree Volume and Volume Ratio Equation Systems for Abieş nordmanniana (Stev.) Spach. subsp. bornmülleriana in Kastamonu In this study, by using data obtained from Fir {Abies nordmanniana subsp. bornmülleriana) sample trees chosen from pure Fir stands in Kastamonu Forest Enterprise were used to determine stem profile, volume ratio and stem volume equations systems. Model performances were measured by four statistical performance criteria (Average Residuals, Average Absolute Residuals, Standard Deviation of Residuals or Precision, Percent Variation Explained). After choosing the best stem profile equation according to these statistical performance criteria, which was tested by a independent data set if it is appropriate or inappropriate for Fir stands at 0,05 significant level. Four stem profile models among eighteen models, Variable-Exponent Taper Equation (Kozak, 1988), Variable-Form Taper Function (Perez vd., 1990), Compatible Stem Profile Model (Bruce vd., 1968), Average Relative Stem Profile Model (Allen, 1993), gave the best results. However, only one of these models developed by Allen (1993) provided the best overall fit to a set of independent or validation data. The results obtained have shown that the models formulated can be used to predict stem taper and stem volume of Fir trees in Kastamonu where the data were gathered.