Sönmemiş kirecin (CaO), asfalt emülsiyonlu karışım asfalt betonu üzerindeki etkilerinin incelenmesi
A Study of the influence of CaO of dense graded emulsified asphalt concrete
  1. Tez No: 127499
  2. Yazar: FATİH ATMACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAZIL ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Soğuk Karışım Asfalt, Emülsifiye Asfalt Betonu, Agrega, Bitüm, Asphalt Cold Mix, Emulsified Asphalt Concrete, Aggregate, Asphalt vu
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Asfalt emülsiyonlu karışımlar; ekonomik, ekolojik ve lojistik yönden çok önemli avantajlar sağlamalarına rağmen, önemli performans dezavantajları nedeniyle, henüz, sıcak asfalt betonunun yerini almış değildirler. Asfalt emülsiyonlu karışımlar suyun kolayca direne olabilmesi için boşluklu yapılmaktadır. Boşluk oranının yüksek oluşundan ve karışım bünyesindeki su kesilme/kür olma hızım yavaşlattığından dolayı karışımın performansı düşük olmaktadır. Bunlara ilaveten, kür olma tamamlanmadan dışarıdan ilave su girmesi halinde karışımın erozyona uğraması söz konusu olabilmektedir. Bu çalışmada, yoğun granülometrili sıcak karışımda kullanılan agrega dizaynı esas alınarak; mineral filler yerine, giderek artan oranlarda CaO (sönmemiş kireç) kullanmak suretiyle Modifiye Marshall Dizaynı (asfalt emülsiyonu - agrega soğuk karışım dizaynı) yöntemi ile üretilen biriketler üzerinde Marshall Stabilite Deneyi, yoğunluk analizleri, Dolaylı Çekme Deneyi ve Statik Sünme Deneyi yapılmıştır. Ayrıca zaman içerisinde biriketlerden çıkan nem miktarı incelenmiştir. Yapılan çalışmadan elde edilen sonuçlardan; asfalt emülsiyonlu yoğun karışıma ilave edilen CaO 'in artışına bağlı olarak karışımın nem içeriğinde doğrusal bir azalma olduğu görülmüştür. Nem içeriğindeki bu düşüş, % 3-4 CaO ilavesine kadar bir performans artışını sağlamaktadır. Fakat bu orandan sonra özellikle yetersiz nem içeriğinin karışımda oluşturduğu düzensizlikten dolayı performansta bir düşüş gözlemlenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde çalışma konusu ile ilgili genel bilgiler verildi. İkinci bölümde asfalt emülsiyonlu soğuk karışımlar için Marshall metodu ve çalışmada kullanılan deney metodları verildi. Üçüncü bölümde çalışmalarda elde edilen bulgular verildi ve irdelendi. Dördüncü bölümde ise sonuçlar bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A Study of the Influence of CaO of Dense Graded Emulsified Asphalt Concrete Asphalt emulsion mixtures have very important economical, environmental and logistic advantages. But, they have not yet been used in place of hot mix concrete because of their performance disadvantages. Asphalt emulsion mixtures are gap graded in order to drain water easily. So, this gap graded and the water in cold mix decreases the performance of the mixture. Besides, mixture can be exposed to erosion in case of additional external water entrance. This study has been focused to solve these problems and present an alternative to hot mixture. In this study, based on dense graded aggregate of hot mixture, Marshall Stability Test, Indirect Tensile Test and Static Load Asphalt Crept Test are carried out on the briquettes that were produced by Modified Marshall Design Method, in which various ratios of CaO were used instead of mineral filler. In addition, the amounts of water drained through the briquettes are studied. It is concluded that, an increase in CaO which added to dense graded emulsified asphalt mixture cause a linear decrease in moisture content of the mixture. This decrease result in performance increase in the mixture, up to 3~4 % CaO is added. When the percentage of CaO is greater than this value, however, a decrease has been observed in the performance, mainly because of irregularity in the mixture caused by insufficient moisture content. In chapter one, general information associated with the subject is outlined. In chapter two, test methods used in study and Marshall Method for cold mixtures design are prevented. In chapter three, the results are evaluated and discussed. In chapter four conclusions and in chapter five suggestions are given.