Altındere Vadisi (Maçka-Trabzon) orman vejetasyonu florası
Flora of forest vegetation of Altındere Valley (Maçka-Trabzon)
- Tez No: 127501
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SALİH TERZİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Flora, Forest, Trabzon, Altindere Valley
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmada Maçka-(Trabzon) Altındere Vadisi Orman Vejetasyonunun floristik içeriğinin saptanması amaçlanmıştır. Araştırma alam, bitki coğrafyası yönünden; Holarktik Bölgenin Avrupa-Sibirya Flora alanının Kolşik (Colchis) kesiminde kalmaktadır. Araştırma alanında, Pteridophyta ve Spermatophyta bölümlerine ilişkin 84 familya ve 246 cinse ait toplam 383 vasküler bitki taksonu saptanmıştır. 369 adet kapalı tohumlu bitkinin sistematiği Cronquist'e göre, 5 adet açık tohumlu bitkinin sistematiği Davis' e göre ve geriye kalan 9 adet Eğreltinin sistematiği ise Parris ve Fraser-Jenkins'e göre yapılmıştır. Araştırma alanında 209 (% 54,56) taksonun fitocoğrafik bölgesi belirlenebilmiştir. Bu taksonlardan 184 adeti (% 48,04) Avrupa-Sibirya, 14 adeti (% 3,66) İran-Turan ve 1 1 adeti (% 2,87) Akdeniz elementidir. Araştırma alanında 16 adet endemik ve 7 adet nadir taksonla birlikte relik bir tür olan Osmanthus decorus (Boiss. & Bal.) Kasaplıgil saptanmıştır. Araştırma alamnda saptanan endemik ve nadir bitkilerin IUCN tehlike kategorilerine göre durumları belirtilmiştir. Bunlar arasında Meryemana (Sumela) Manastın kaya duvarlarının üzerinde bulunan Erysimum deflexum Cullen EN (Endangered) tehlike sınıfında bulunmaktadır. 10 adet taksonun A7 (Trabzon) karesi için yayılışlarının yeni olduğu saptanmıştır. Anahtar Kelimeler : Flora, Orman, Trabzon, Altındere Vadisi,
Özet (Çeviri)
Flora of Forest Vegetation of Altindere Valley (Maçka-Trabzon) This study was done to determine the flora of Forest Vegetation of Altindere Valley (Maçka-Trabzon). The study area takes place in the Colchis sector of Euro-Siberian floristic area of the Holarctic region with regard to plant geography. 84 families, 246 genus and 383 vascular plant taxa belonging to Pteridophyta and Spermatqphyta divisions were determined in the study area. 369 Angiosperm taxa were listed according to Cronquist method, 5 Gymnosperm taxa were listed according to Davis method and the other 9 Ferns were listed systematicly according to Parris and Fraser- Jenkins methods. Floristic regions of 209 (54,56 %) taxa were able to determined in the study area. 184 (48,04 %) of these are Euro-Siberian element, 14 (3,66 %) of these are Irano-Turanian element and 11 (2,87 %) of these are Meditteranean element. 16 endemic, 7 rare plants and Osmanthus decorus (Boiss. & Bal.) Kasaphgil which is a relict species were determined in the study area. Endemic and rare plants determined in the study area were classified according to IUCN threat categories. Among these plants Erysimum deflexum Cullen being in the rocky slopes of Meryemana (Sumela) Monestry is in Endangered (EN) threat category. 10 taxa are new records for A7-Trabzon square.