Çakallı (Samsun) ve çevresinin floristik fitososyolojik ve ekolojik yönden incelenmesi
The Investigation of floristical phytosociological and echological characters of Çakallı (Samsun) and its environments
  1. Tez No: 127505
  2. Yazar: HÜSEYİN BAYKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN BEYAZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Flora, Vejetasyon, Ekoloji, Samsun, Çakallı, Flora, Vegetation, Echology, Samsun, Çakalh VI
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Bu çalışmada Çakallı Köyü ve çevresinin flora, vejetasyon ve ekolojisi çalışılmıştır. Araştırma alanı 'Samsun-Kavak arasında Ankara-Samsun yolu üzerinde, Samsun'a 30 km. mesafede yer almaktadır. Havana Tesisleri yakınlarında 700m. civarında olan yükseklik Aşağı Çakallı'ya doğru gittikçe kademeli olarak azalarak 400m.'ye kadar düşmektedir. Bitki coğrafyası bakımından araştırma alanı, Euro-Siberian fitocoğrafik alanının Euxine alt alanında yer almaktadır. 1999-2001 yıllan arasında gerçekleştirilen bu çalışmada toplanan bitkiler herbaryum tekniklerine göre kurutulmuş ve flora kitapları kullanılarak tayin edilmiştir. Araştırma süresince araştırma alanından 65 familyaya ait 203 cins ve bu cinslere ait 301 tür ve tür altı takson tespit edilmiştir. Bu familyalardan 5'i Pteridophyta, 60'ı Spermatophyta bölümlerine aittir. En çok tür içeren familyalar sırasıyla; Leguminosae, Compositae, Labiatae, Graminae, Cruciferae, Rosaceae, Scrophulariaceae, Caryophyllaceae, Ranunculaceae, Umbelliferae, Geraniaceae, Liliaceae ve Boraginaceae'dir. Teşhis edilen taksonlann floristik bölgelere dağıhmı şu şekildedir: % 15.95 Avrupa- Sibirya, % 6.31 Akdeniz, % 2.99 Öksin, %2.32 İran-Turan, 0.99 Hirkano-Öksin. Diğer taksonlann floristik bölgeleri ise tespit edilememiştir. Araştırma alanın vejetasyonu Braun-Blanquet metoduna göre çalışılmıştır. Sonuç olarak 3 farklı vejetasyon tipine ait 3 bitki birliği tespit edilmiştir. Araştırma alanında tespit edilen bitki birlikleri şunlardır: 1. Maki vejetasyonuna ait bitki birliği: Philfyrea latifolia-Carphrus orientalis birliği 2. Orman vejetasyonuna ait bitki birliği: Quercus cerris var. cerris-Carpinus orientalis birliği 3. Nemli dere vejetasyonuna ait bitki birliği: Platanus orientalis- Salix alba birliği
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Investigation of Floristical Phytosociological and Echological Characters of ÇakaUı (Samsun) and Its Environments In this study the flora and the vegetation and also echology of Çakalh village and its environments were investigated. The study area is located on Ankara-Samsun national road, between Samsun and Kavak, 30 km. far from Samsun. The average altitude is 700 m. near the Havana touristic complex and it has been decreasing gradually towards the Aşağı Çakallı and reaches here 400 m. altitude. From the phytogeographic point of view study area is situated at the Euxine province of Euro-Siberrean floristic region. In this study which is carried out between 1999-2001, the plants collected from the study area were dried according to the herbarium techniques and identified by using the flora books. During the study, 203 genus including to 65 families and 301 species were determined. Five of these families belong to Pteridophyta and the others to Spermatophyta. The families have the greatest number of species in order; Leguminosae, Compositae, Labiatae, Graminae, Cruciferae, Rosaceae, Scrophulariaceae, Caryophyllaceae, Ranunculaceae, Umbelliferae, Geraniaceae, Liliaceae ve Boragjnaceae. The dispersion of identified taxons which are included in the certain phytogeographical regions are as follows: % 15.95 Euro-Siberrean, %6.31 Mediterrenean, % 2.99 Euxine, %2.32 Irano-Turanien, 0.99 Hyrcano-Euxine. The floristic regions of the other taxons could not be identified. The vegetation of the study area was studied by the metod of Braun-Blanquet. Finally 3 plant associations belong to 3 different vegetation types were determined. Plant associations in the study area as follws: 1. Associations belongs to maquis vegetation: Phittyrea latifolia-Carpinus orientalis 2. Associations belongs to forest vegetation: Quercus cerris var. cerris-Carpimis orientalis 3. Associations belongs to stream vegetation: Platanus orientalis-Salix alba