Aktifleştirilmiş fındık (Corylus avellena) kabuklarının krom iyonlarının arıtımında kullanılması
Removal of chromium lons non-activated shells of Corylus avellena
- Tez No: 127517
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN ÜÇÜNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Krom, arıtım, adsorpsiyon, fındık kabuğu V, Chromium, Treatment, Adsorption, Hazelnut shell VI
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET Bu çalışmada atıksulardan krom iyonlarının atık bir materyal olan fındık kabuğu kullanılarak giderimi çalışılmıştır. Fındık kabuklarının aktif karbona alternatif olarak adsorban madde niteliğiyle kullanılması amaçlanmıştır. Öğütmenin kolay yapılabilmesi ve kurutma amacı dışında hiçbir ısısal ya da kimyasal aktivasyon yöntemi kullanılmamıştır. Deneysel çalışmalarda krom iyonları kaynağı olarak potasyumdikromat (K^C^C^) çözeltisi kullanılmıştır. Standart H2SO4 ve NaOH çözeltileri pH ayarlayıcı olarak kullanılmıştır. Adsorban miktarı, reaksiyon süresi, çözelti pH'ı ve çözeltideki kirletici madde derişimleri değiştirilerek deneyler yapılmış sonuçta çok yüksek oranda bir arıtım verimi ile karşılaşılmıştır. Adsorbsiyon testleri sonuçları hem Langmuir hem de Freundlich izotermlerine uymaktadır ve oldukça yüksek korelasyon katsayıları saptanmıştır. Çözelti pH'ının ve çözeltideki kirletici derişimi erinin krom iyonlarının fındık kabuğu kullanılarak arıtımına etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Deneysel çalışmalar sonucunda optimum pH 2 olarak belirlenmiş, artan kirletici derişimiyle arıtım veriminde de bir artış olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY (Removal of Chromium Ions Using Non-Activated Hazelnut Shells of Corylus avellana) In this study, removal of chromium ions from aqueous solutions using a waste material-hazelnut shell has been investigated.. Hazelnut shell has been used as an adsorbent instead of activated carbon. Any thermal or chemical activation method has been used unless for drying. In experimantal studies potassium dichromate (K2Cr207) was used as a source of chromium ions. Standard H2SO4 and NaOH were used for pH adjustment. In batch sorption tests were conducted in changing adsorbent concentration, pH, reaction time and pollutent concentrations. The results give a very high treatment performance and a good relationship with both Langmuir and Freundlich isotherms. The effect of solution pH and pollutant concentration on the treatment performance has been investigated. Optimum pH was 2 and treatment efficiency increased with pollutant concentration.