Sertifikalandırma ve Türkiye ormancılığında gerekliliği, olabilirliği, uygulanması sürecinde karşılaşılması muhtemel darboğazların ve fırsatların irdelenmesi
Certification and analysis of necessity, applicability and possible problems and opportunities to application process in Turkish forestry
- Tez No: 127521
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA FEHMİ TÜRKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sertifikalandırma, Ormancılıkta Sertifikalandırma, Etiketleme, Ölçüt ve Göstergeler, Çalışma Grubu, Türkiye Orman Kaynaklan ve Ormancılık Sistemi. VI, Certification, Forest Certification, Labelling, Criteria and Indicators, Working Group, Turkish Forests and Forestry System vn
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
ÖZET Bir ürün, hizmet veya sürecin kurallarda belirtildiği gibi yapıldığının teyit edilmesini ifade eden sertifikalandırma, ormancılık sektörü için oldukça yeni bir olgudur. Nitekim ormancılıkta sertifikalandırma, tropikal ormanların tahribini önlemek amacıyla, sivil toplum örgütlerinin önderliğinde başlatılan boykotlara alternatif olarak geliştirilmiştir. Ormancılıkta sertifikalandırmanın temel amacı, sürdürülebilir orman işletmeciliğinin uygulanmasını güvence altına almaktır. Bu amacın gerçekleştirilmesi noktasında orman ürünleri piyasasından yararlanılması düşünülmüştür. Bu kapsamda, çevre bilinci yüksek piyasalar ile, sürdürülebilir tarzda işletmecilik yapan orman işletmeleri arasında bağ kurarak, bu ormanlardan gelen ürünler piyasada etiketleme yoluyla farklılaştırılmaktadır. Özetle sertifikalandırma, bir orman işletmesi bünyesindeki orman işletmeciliği faaliyetlerinin bağımsız bir kurum tarafından, belirlenen çevresel, sosyal, teknik ve ekonomik ölçüt ve göstergelere göre, bizzat orman alanında değerlendirilmesi ve teftiş edilmesi imkânını sağlayacak bir süreci kapsamaktadır. Böylelikle, orman kaynağının sürdürülebilir bir şekilde işletilmesini sağlanmakta, meşcereden başlayarak, en son satış noktalarına kadar ürünlerin zincirleme kontrolü yoluyla, tüketicilere ürünlerin sertifikalandırma sürecinden geçmiş bir orman kaynağından geldiğini garanti etmektedir. Ülkemiz ormancılık sektörü ve mevcut ormancılık düzeneği, sertifikalandırma açısından incelendiğinde, gerek mevcut yapıdaki kurumsal, hukuki, ekonomik, sosyal ve planlama ile ilgili sorunların çözümlenmesinde bir fırsat olarak, gerek orman işletmeciliği faaliyetlerine etkinlik kazandırmak ve gerekse de imzalanan anlaşmaların gereklerini yerine getirmek noktasında sertifikalandırma sürecine girilmesi gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Bu itibarla, oluşturulacak bir çalışma grubu ile hem sertifikalandırma standartlarının geliştirilerek sertifikalandırma sisteminin oluşturulması hem de uygulama ilkelerinin saptanmasına yönelik çalışmalara başlanılmalıdır. Bunlar yapılırken, Türkiye orman kaynaklarının ve ormancılık sisteminin kendine özgü koşulları göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Certification and Analysis of Necessity, Applicability and Possible Problems and Opportunities to Application Process in Turkish Forestry Certification is a process providing verification that a product, service or process has been done as prescribed. Certification is a new phenomenon to forestry sector. Forest certification has been developed as an alternative to Non-Governmental Organization's boykotts initiatives as a way discouraging the depletion of forests. Primay aim of forest certification is to ensure implementation of sustainable forest management practices. Forest product market has a crucial role in certification process. In this context, the objective of certification is to link the enviromentally conscious markets and the forest managers pursuing sustainable forest management practices. Thus, by labelling the products originating from these forests, products differentiating can be possible. In sum, forest certification involves auditing and assessment of forest management practices on the ground against defined environmental, social, technical and economic criteria and indicators by an independent body. Certification, thus, encourage the sustainale managemnet of forest resources. Also, certification ensure consumers that wood products they purchase is coming from a certified forests by tracing timber through the chain of custody which runs from the forest to the final purhaser. Certification is necessary for the Turkish Forestry Sector and the forestry system being practiced, not only as an opportunity to resolve problems related to implemented framework such as organizational, legal, economic, social and planning problems, but also to make efficient forest management operations. Furthermore, there are various commitments given in regional and international processes including forming and implementing certification systems. Therefore, initiatives related to defining certification standarts and system and application guidelines should be started through setting a working group. In the meantime, in all these process the characteristics of Turkish forests and forestry system should be considered.