Hemşirelerin mevzuatta kendileriyle ilgili yara bakım hükümlerine ilişkin bilgi, yorum ve talepleri
Information, comments and demands of nurses regarding wound caring provisions under the legislation
  1. Tez No: 248186
  2. Yazar: GÜLSEN KORALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAADET ÜLKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, yara bakımı ile ilgili mevzuat, sertifikasyon, branşlaşma, Nursing, legislation on wound care, certification, branching
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırma, hemşirelerin mevzuatta kendileriyle ilgili yara bakım hükümlerine ilişkin bilgi, yorum ve taleplerini ortaya çıkartmak amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma belirli kriterler doğrultusunda seçilen bir üniversite hastanesi, bir devlet hastanesi ve bir özel hastane olmak üzere üç hastanenin cerrahi servis ve cerrahi yoğun bakım ünitelerinde çalışan 193 hemşire ile yapılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan soru formu aracılığıyla yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik hesapları, Fischer kesin Ki-Kare ve Ki-Kare önemlilik testleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, çalışmaya katılan hemşirelerin yara bakımına ilişkin kendileriyle ilgili mevzuat hakkında bilgi sahibi olmaksızın büyük oranda yara bakımı yaptıkları saptanmıştır. Hemşirelerin mevzuatta kendileriyle ilgili yara bakım hükümlerine ilişkin yorumları ve talepleri değerlendirildiğinde, çalışmaya katılan hemşirelerin büyük çoğunluğunun, hükümlerde kendi görev ve yetki sınırlarının yeterince açık ifade edilmemesinden ve verecekleri hizmetin kapsam ve niteliğinin net bir şekilde ortaya konulmamasından yakındıkları görülmektedir. Hemşireler yara bakımında etkin bir şekilde görev almak isterlerken, bu konuda eğitim almayı ve yara bakımına ilişkin kendileriyle ilgili hükümlerde görev, yetki ve sorumluluklarının da açık bir şekilde ortaya konmasını istemektedirler. Elde edilen veriler doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study has been designed in a descriptive way in an attempt to reveal the information, comments and demands of nurses regarding wound caring provisions under the legislation. The study was conducted together with 193 nurses working in surgical clinic and surgical intensive care unit of three hospitals, one of which was university hospital, one was state hospital and one was private hospital in accordance with certain criteria. Data and relevant information was collected by means of face-to-face interviewing with nurses by the help of a question form designed by the researcher. In the assessment of the collected data, percentage calculations were based on Fischer's Exact Test and Chi-Square tests. According to findings acquired the study, it has been determined that nurses included in this study were providing out wound care services substantially without having any information on the legislation about themselves and about wound caring. As the comments, explanations and demands of nurses on wound caring provisions about themselves within the legislation have been taken into consideration, we have observed that a great majority of nurses included in the study complained and asserted that their duty and authority limits were not clearly specified under the provisions and that scope and quality of the service they will provide was not clearly explained. While nurses wish to take part in the wound care in an effective way, they also want to receive training in this subject and want the clarification of duties, authorities and responsibilities within the relevant provisions regarding nurses. Suggestions have been made in line with the data acquired.