Makromonomerik peroksi başlatıcı ile akrilik asit ve akrilonitrilin serbest radikal polimerizasyonu
Free radical polymerization of acrylic acid and acrylonitrile with macromonomeric peroxy initiator
- Tez No: 127522
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Serbest Radikal Polimerizasyon, Makromonomerik Peroksi Başlatıcı, Aktif Polimer, Blok Kopolimer, Çapraz Bağlı Blok Kopolimer, Şişme Değeri, Çapraz Bağlı Multikomponent, Graft Kopolimer. VII, Free Radical Polymerization, Macromonomeric Peroxy Initiator, Active Polymer, Cross-linked Block Copolymer, Swelling Ratio, Cross-linked Multicomponent, Graft Copolymer. VIII
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Bu çalışmada, yeni bir başlatıcı (MMPI) kullanılarak, bu başlatıcinın başlatma aktivitesini belirlemek için Akrilik asit (AA) ve Akrilonitrilin (AN) serbest radikal polimerizasyonu incelenmiştir. Makromonomerik perosi başlatıcı (MMPI), 2,5-dimetil- 2,5-dihidroperoksihekzan (Luperox 2,5-2,5), 2-izosiyanotaetilmetakrilat (IEM) ve 2- izofuran diizosiyonat (IPDI) ile Politetrahidrofurandiorun reaksiyonu ile sentezlendi. Akrilik asit ve Akrilonitrilin MMPI ile kopolimerizasyonu çapraz bağlı poli(-THF-b-AA) ve çapraz bağlı poli(-THF-b-AN) blok kopolimerlerini verdi. Polimerizasyonların hız sabitleri Akrilik Asit için 1.9395x1 0“3, Akrilonitrü için 1.8535x1 0”3 olarak hesaplandı. Çapraz bağlı blok kopolimerlerden stiren kullanılarak çapraz bağlı poli(-THF-b-AA-b-S) ve poli(-THF-b-AN-b-S) multikomponentleri sentezlendi. Çapraz bağlı blok kopolimerlerin ve multikomponentlerin şişme değerleri (qv), iki çapraz bağ arasındaki molekül ağırlığı (Mc) ve çapraz bağ yoğunluğu (p) hesaplandı. Polibütadien ve Doğal kauçuğun MMPI ile polimerizasyonundan graft kopolimerler sentezlendi. Başlatıcının ve polimerlerin yapıları İR, NMR ve SEM metotları kullanılarak aydınlatıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Free Radical Polymerization of Acrylic Acid and Acrylonitrile with Macromonomeric Peroxy Initiator In the study, The free radical polymerization of Acrylic acid (AA) and Acrylonitrile (AN) is investigated by using a new initiator (MMPI), in order to evaluate the initiator active of by this initiator. Macromonomeric peroxy initiator (MMPI) was synthesized by the reaction of Polytetrahydrofurandiol with isophoran diisocyanate (IPDI), 2,5- dihydroperoxyhexane (Luperox 2,5-2,5) and 2-isocyanatoethylmethacrylate (IEM). Copolymerization of Acrylic acid and Acrylonitrile gave cross-linked poly(-THF-b-AA) and cross-linked poly(-THF-b-AN) block copolymers with MMPI. The polymerization rate constants (k) were calculated 1. 9395x1 0“3 for Acrylic acid, 1. 8535x1 0”3 for Acrylonitrile. Cross-linked poly(-THF-b-AA-b-S) and poly(-THF-b-AN-b-S) multicopolymers were synthesized from cross-linked block copolymers by using stiren. Swelling rations (qv), molecular weight between two cross-link, (Mc) and density of cross-linked (p) of block copolymers were calculated. Graft copolymers, were synthesized by copolymerization of Polybutadiene and Natural rubber with MMPI. The structures of initiator and polymers were determined by using IR, NMR and SEM methods.