Pasif güneş enerjisi ile ısıtılan yapılarda optimizasyon: Boyutlar ve maliyet
Optimization in buildings heated by passive solar energy: Magnitudes and costs
  1. Tez No: 127553
  2. Yazar: FİKRET OKUTUCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENGÜL GÜR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş enerjisi, Pasif sistem, Büyüklükler, Maliyet, Solar energy, Passive system, Magnitudes, Costs VI SK0R»0
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET Doktora öğrencisi tarafından; doğal yolla havalanabilen bir umumi tuvalet ve pasif gü neş enerjisi ile ısıtılıp serinletilen Murat Reis Kültür Merkezi Binası 'nın gözlem ve ölçüm sonuçlarından elde edilen deneyim ve bilgilerin ışığında Güzelbahçe Güneşevi planlanmış ve inşa ettirilmiştir. Bilindiği kadarı ile yapı, aşağıdaki özellikleri ile ülkemizdeki tek yapı dır. İçinde dört kişilik bir aile 1997 yılından beri yaşamaktadır. Yapı, pasif güneş enerjisi ile ısıtılmakta ve pasif güneş enerjisi yardımı ile oluşturulan hava hareketi ile serinletilmekte- dir. Yapının pasif güneş enerjisi elemanlarının büyüklükleri ile iç mekân büyüklükleri ara sındaki optimizasyon beş yıl boyunca gözlenmiştir. Beş ısıtma sezonunda toplam 750 litre mazot ısıtma amaçlı olarak tüketilrniştir. Pasif sistem yapı elemanlarının toplam yapı mali yeti içerisindeki payı %11,6'drr. Bu paranın geri ödeme süresi 5,8 ısıtma sezonudur. (Bu süre, ısıtma sezonu başlangıcı 1 Ekim olarak kabul edildiğinde 5 yıl, 4 aya eşdeğerdir.)
Özet (Çeviri)
SUMMARY Optimization Ih Buildings Heated By Passive Solar Energy: Magnitudes And Costs The observation and measuring results obtained from a public WC and a culture centre (Murat Reis Kültür Merkezi) heated and cooled by means of passive solar energy has provided the necessary experience and know-how for the planning and building of Güzelbahçe Solar House. This is a unique structure in Turkey by these following characteristics: A family of four has been living in it since 1997. It is heated by passive solar energy and cooled by air currents created by the aid of the same system. The optimization between the magnitudes of the solar energy elements and interior magnitudes was observed for five years. In five heating seasons a total of 750 liters of fueloil has been consumed for heating purposes. Passive system building elements take up 11,6% of the total construction costs. This means that in 5.8 heating seasons the system repays its initial cost. (October 1st has been taken as the beginning of the heating season. 5.8 heating seasons is equal to 5 years and 4 months.