Artvin ilinde orman ağaçlarında yaşayan Coleoptera (Insecta) türleri ile predatör ve parazitoidleri
Coleoptera species and it's predators and parasitoids living in forest trees in Artvin
- Tez No: 127552
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT EROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kınkanatlılar, Coleoptera, Artvin XVI, Beetles, Coleoptera, Artvin - Turkey xvn
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 299
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Karadeniz kıyı (Oseyanik), Karadeniz ardı (Yan karasal) ve Doğu Anadolu (Karasal) iklim kuşaklarına sahip Artımı ili sınırlan içerisinde çeşitli orman ağaçlarında yaşayan Coleoptera (Insecta) türleri ile predator ve parazitoidleri araştırılmış, tespit edilen türlerim dünyada ve Türkiye'deki yayılışları ile sinonimleri verilmiştir. Çalışma süresince saf ve karışık ormanlara, yapay ve doğal gençleştirme alanlarına, fidanlıklara, orman depolarına, kereste atölyelerine gidilerek buralarda bulunan dikili, devrik, kesilmiş değişik türden orman ağaçlanma yaprak, tohum, kozalak, sürgün, ince dal, gövde ve kök kısımları kontrol edilerek yumurta, larva, pupa ve ergin evrelerindeki böcekler toplanmış, bu böceklerin konukçu ağaç türleri, bulundukları yerler, yükseltiler, beslenme yerleri ve şekilleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu çalışma île araştırma alanında orman ağaçlarında yaşayan, Lymexylidae (1), Anobidae (1), Elateridae (2), Lucanidae (3), Scarabaeidae (8), Cerambycidae (41), CnrysomeMdae (7), Curcuİionidae (21), Scolytidae (17), Bostrychidae (1), Buprestidae (13), Oedemeridae (1), Serropalpidae (1) familyalarına ait toplam 1 17 Coleoptera türü tespit edilmiştir. Yapılan çalışmada 28 predator ve 6 parazîtoid türünün varlığı da belirlenmiştir. Bu türlerden, Anoxia orientalis, Oryctes mmcorms (Scarabaeidae); Rhaghun sycophanta, Stenocorus meridiarms, Pedostangalia verticenigra, Asemum striatum, Hesperophanes mriceıı$v Phoracmüha semipımctata, Obrium brummum, Plagionolus arcuatus, Plagiamotus detritus, Saperda punctata (Cerambycidae); Cryptocephalus bipunctatus, Nastus nubicuhsus, Pofydrosus mollis, Larinodontes sturnus (Chrysomelidae); Bostrychus capucinus (Bostrychidae); Chalcophora mariana, Agrilus ater* Agrihıs vitidis (Buprestidae) Artvin faunası için yenidir. Pholicodes lepidopterus (Chrysomelidae) ve Calopus serraticornis (Oedemeridae) türleri ise Türkiye faunasına bu çalışmayla katılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Coteoptera Species and It's Predators mid Parasitoids living in Forest Trees in Artvin In this study, species of Coteoptera order, their predetars and parazitoids ware identified in Artvin forests, which grows on three climatic zones; terrestrial, semi- terrestrial and Wackseacost (oseyanik). Distribution and synonym of the identified species in Turkey and in the world were also given. The eggs, larvae, pupae and adults of Coteoptera species were collected from pure and mixed stands, natural and artificial afforestations, timber warehouses, timber factories. The species hosting on the leaves, seeds, cones, thin branches, trunks and roots of the living, folded and logged trees were carefully picked up using hands and a number of special equipment. The hosting plants, founding plant parts, date, altitude and feeding habits of the species were also determined. (Me hundred and fifteen Coleoptera species were identified. The families and numbers of these species found were as followed; Lymexylidae (1), Anobidae (1), Elateridae (2), Lucanidae (3), Searabaeidae (8), Cerambycidae (41), Chrysometidae (7), Curculionidae (21), Scolytidae (17), Bostrychidae (1), Buprestidae (13), Oedemeridae (i), Serropatpidae (1). In addition, 28 predators and 6 parazitoids of Coleoptera species were identified. Of these species, Amma orientalis, Oryctes nasicarms (Scarahaeidae); Rhagium sycophanta, Stenocorus meridicmus, Pedostangalia veriicenigra, Asemum striatum, Hespemphanes sericeus, Phoracantha semiptmctata, Obrium brwmeum, Ptaghmatus arcuatus, Plagionotus detritus, Saperda punctata (Cerambycidae); Cryptocephalus bipunctatus, Nastus mibiculosus, Potydrosus mollis, Lammdontes stumus (Chrysomelidae); Bostrychus capucinus (Bostrychidae); Chatcophora manana, Agrilus ater, Agrilus viridis (Buprestidae) were idendified as new species for Artvin fauna. Pholicodes lepidopterus (Chrysomelidae) ve Calopus serraticorms (Oedemeridae) species determined in tins study were new species for Turkish fauna.