Göller yöresi Anadolu karaçamında [Pinus nigra Arnold. subsp. pallasiana (Lamb. ) Holmboe. ] populasyonlar arası ve populasyon içi genetik çeşitlilik
Genetic diversity of among and within the populations of Anatolian black pine [Pinus nigra Arnold. subsp. pallasiana (Lamb. ) Holmboe. ] in the Lakes district
  1. Tez No: 127558
  2. Yazar: SÜLEYMAN GÜLCÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÖMER ÜÇLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu Karaçamı, Genetik çeşitlilik, Kalıtım derecesi, Genetik kazanç, Fidecik, Fidan VI, Anatolian Black Pine, Genetic diversity, Heritability, Genetic gain, Juvenile seedling, Seedling. vin
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
ÖZET Anadolu Karaçamı'nda genetik çeşitliliği ortaya çıkarmak amacıyla Göller Yöresinde gerçekleştirilen bu araştırma çalışmasında, yöreden sistematik yolla örneklenen 23 doğal populasyona ait fidecik ve fidanlar üzerinde baza morfolojik özellikler incelenmiştir. Bu amaçla, her populasyonda 20 adet olmak üzere toplam 460 aileden kozalak toplanmıştır. Bunlardan elde edilen tohumlar Eğirdir Orman Fidanlığı'nda 3 yinelemeli rastlantı blokları deneme desenine uygun olarak ekilmiştir. Çalışmaya konu olan 460 yarım kardeş aileye ait fideciklerde kotiledon sayısı (Cotn) ve boyu (Cotl), hipokotil (Hypl), ve epikotil boyu (Epyl), fidecik (Slngw), ve kökçük ağırlığı (Radcw) ile kökçük boyu (Radcl) belirlenmiştir. Birinci büyüme mevsimi sonunda bir yaşına ulaşan fidanlarda, fidan boyu (Flh), kök boğazı çapı (Flrd), sak (Flsfw) ve kök taze ağırlıkları (Flrfw) gibi önemli görülen bazı fidan karakterleri ölçülmüştür. İkinci büyüme mevsimi sonunda ise, toplam boy büyümesi (F2h), kök boğazı çapı gelişimi (F2rd) ve tomurcuk sayısı (F2bn) tespit edilmiştir. Elde edilen veriler SAS istatistik paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Anadolu Karaçanu'nda çalışılan bütün karakterler için populasyon içi aileler arasında gözlenen genetik çeşitlilik düzeyi populasyonlar arası çeşitlilikten daha yüksek bulunmuştur. Tahmin edilen birey düzeyindeki kalıtım dereceleri hj2=0.08 (Hypl) ile hj2=0.76 (Flsfw) arasında değişmektedir. Aile kalıtım derecesi ise hf2=0.16 (Hypl ve Epyl) ile h/=0.80 (F2h) arasında bulunmuştur. Bu bağlamda, değişik seleksiyon yoğunlukları için (S ı=l 00/460 ve S2=2/20 seleksiyon oranlarına göre) en yüksek toplam genetik kazanç (%48.3) birinci büyüme mevsimi sonundaki sak taze ağırlığında (Flsfw) tahmin edilmiştir. Çalışılan karakterler için elde edilen genetik kazanç oranlarına göre Anadolu Karaçamı'nda selektif ıslah programlarının beklenenden daha karlı olabileceği söylenebilir. Bu çalışma sonucunda, 1 nolu populasyon in-situ koruma amaçlı Gen Koruma ve Yönetim Alanı (GEKYA) olarak önerilmiştir. Ayrıca, Göller Yöresi'nde belirli sınırlar dahilinde yapılacak ağaçlandırma çalışmaları için 1, 2 ve 3 nolu populasyonlar tohum kaynağı olarak önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Genetic Diversify of Among and Within the Populations of Anatolian Black Pine [Pinus nigra Arnold, subsp. pallasiana (Lamb.) Holmboe.] in the Lakes District. In this study, the morphologic characteristics of juvenile seedlings and seedlings belonging to 23 natural populations, which are obtained systematically from the Lakes District, are studied to find out the genetic diversity of the Anatolian Black Pine [Pinus nigra Arnold, subsp. pallasiana (Lamb.) Holmboe.] in the Lakes District. In this contex, 20 sample cones from each population have been collected totally out of 460 families. The seeds obtained those of cones have been sown on sowing brick according to“Randomized Blocks Experimentals Desing”with three replications in the Eğirdir Forest Nursery. The number of cotyledon (Cotn) and its lenght, the lenghts of hypocotil (Hypl) and epycotil (Epyl), the weight of juvenile seedlings (Slngw), the weight of initial root (radicula) and its lenght belonging to 460 half-sib families have been determined. At the one-year-old seedlings, some important seedling characteristics such as the height (Flh), root collar diameter (Flrd), the fresh weight of the stem (Flsfw) and the root (Flrfw) of seedlings have been measured at the end of first growing season. But, at the end of second growing season only the total height of growth (F2h), the root collar diameter (F2rd) and buds number of seedlings have been measured. The obtained data have been evaluated by using SAS statistics packet programme. The genetic diversity levels observed among the families within the population for all the characteristics studied on the Anatolian Black Pine have been found higher than the diversity levels among populations. Individual heritabilities differs between 0.08 (Hypl) and 0.76 (Flsfw). But, family heritabilities were found between 0.16 (Hypl and Epyl) and 0.80 (F2h). As a result, the highest total genetic gain (%48.3) for different selection densities (according to S i=l 00/460 and S2=2/20 selection rates) has been estimated from the fresh weight of stem (Flsfw) at the end of the first growing season. According to the rates of the obtained gain, the selective improvement programmes of Anatolian Black Pine has been found out more appropriate than expected. Finally, the number one population has been recommended as in-situ at the Gene Conservation and Management Zones (GCMZ). In addition, \th6 vnpopulations of 1, 2 and 3 have been advised as seed sources for plantation activities to be carried out in the Lakes District.