e+e- --vvy sürecinde yüksüz bozonların nötrino magnetik momentine katkısı
Contribution of neutral bosons to the magnetic moment of the neutrino in e+e- --vvy process
- Tez No: 127559
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. COŞKUN AYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nötrino, Elektromagnetik Özellikler, Magnetik Moment, Yeni Ara Vektör Bozonlar. V, Neutrino, Elektromagnetic Properties, Magnetic Moment, New Inter mediate Vector Bosons. VI
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Bu çalışmada temel parçacıklardan nötrinonun elektromagnetik özelliklerinden biri olan magnetik momenti, e+e~ - > vVj süreci bağlanımda yüksüz ara bozonlardan ge len katkı çerçevesinde mcelemniştir. Yeni ayar vektör bozonu da gözönüne alınarak hesaplar yapılmış ve nötrino magnetik moment değeri için bir sınırlama getirilmiştir. Hesaplarda hem IVB Z0 ve hem de IVB Zö parçacıkları birlikte gözönüne alınmış ve nötrinonun magnetik momenti hesaplanmıştır. Sonuçlar e+e~ - > vv'y sürecinde ilgili Feynman çizimlerinin tesir kesitinin hesaplanarak deneysel verilerle karşılaştırılması ile elde edilmiş ve tau nötrino magnetik momentinin 3.87* 10-6 /z^ dan küçük olması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Contribution of Neutral Bosons to the Magnetic Moment of the Neutrino in e+e~ - > uVj Process In this study, the magnetic moment of the neutrino which is one of the electro magnetic properties of the neutrino is investigated for the process e+e~ -*? 1/F7 due to the intermediate vector bosons (IVB). The calculations are made including the new IVB and the constraint for the neutrino magnetic moment is obtained. Both the new IVB Zo and the IVB Zg particles are considered together in the calculations, and the magnetic moment of the neutrino is calculated. As a result of the calculations, by comparing the cross section for the relevent Feynman diagrams due to the e+e~ - ?* z/î/7 process with the experimental data, it is found that the magnetic moment of the tau neutrino should be less than 3.87*10-6 \iB-