Isıl işlem uygulanan doğu kayını ve doğu ladini odunlarının fiziksel, mekanik, teknolojik ve kimyasal özellikleri
Physical, mechanical, technologic and chemical properties of Fagus orientalis and Picea orientalis wood treated by heating
- Tez No: 127566
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRSEL ÇOLAKOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Isıl İşlem, Doğu Kayım, Doğu Ladini, Termal Bozunma vm, Heat Treatment, Fagus orientalis, Picea orientalis, Thermal Degradation IX
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
Bu çalışmada, ısıl işlem uygulanan doğu kayını ve doğu ladini odunlarının fiziksel, mekanik, teknolojik ve kimyasal özellikleri incelenmiştir. Dört farklı sıcaklık ( 130, 150, 180 ve 200 °C ) ve üç farklı süre ( 2, 6, ve 10 saat) olmak üzere toplam 12 varyasyonda oluşturulan deneme deseninde her varyasyon için ayrı kontrol grubu oluşturulmuştur. Isıl işlem uygulaması normal atmosfer ortamında, sıcaklığı ± 1 °C duyarlıkta kontrol edebilen bir etüvde gerçekleştirilmiştir. Isıl işlem tabi tutulan test örneklerinde fiziksel özelliklerden; özgül ağırlık, su alma oram, su itici etkinlik, denge rutubeti miktarı mekanik özelliklerden eğilme direnci, eğilmede elastikiyet modülü, liflere paralele basınç direnci, teknolojik özelliklerden; teğet, radyal ve lifler yönündeki sertlik değerleri, kimyasal özelliklerden; sıcak su çözünürlüğü, % l'lik NaOH çözünürlüğü, selüloz, holoselüloz ve lignin tayinleri yapılmış ve kontrol gruplarıyla karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak; ısıl işlem uygulamasının fiziksel özellikler üzerindeki etkisi özellikle boyut stabilizasyonu bakımından memnun edici bulunmuştur. Mekanik ve teknolojik özelliklerde, genellikle artan sıcaklık ve süreye bağlı olarak bir düşüş kaydedilmiştir. Kimyasal özelliklerde ise ısıl işlemden en fazla zarar gören hücre çeperi bileşeninin hemiselüloz olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Physical, Mechanic, Technologic and Chemical Properties of Fagus orientalis and Picea orientalis Wood Treated by Heating In this study, some physical, mechanic, technologic and chemical properties of heated wood beech (Fagus orientalis) and spruce (Picea orientalis) woods were investigated. Heat treatment was applied on the wood samples at four different temperatures (130, 150, 180 and 200 °C) and three different durations (2, 6 and 10 hour) under atmospheric pressure (± sensitively). As physical properties; specific gravity, rate of the water absorption, water repellency efficient, equilibrium moisture content, as mechanic properties; static bending strength, modulus of elasticity and compression strength parallel to the grain, as technologic properties; values of Brinell-hardness, as chemical properties; hot-water soluble components, solubility in extracted with % 1 NaOH, cellulose, holocellulose and lignin contents were determined. The results indicated that the effects of heat treatment on physical properties especially with dimensional stabilization was found satisfactory. Mechanic and technologic properties values generally exhibited a decrease with increasing the exposure durations and temperatures. In the chemical properties, it was seen that hemicellulose was the wood-cell components most degraded by the heat treatment.