Di- ve tetranükleer bakır(II) komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterizations of Di- and tetranuclear copper(II) complexes
  1. Tez No: 127567
  2. Yazar: NEVİN KARABÖCEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAMİ KARSLIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Di ve tetranükleer bakır(H) kompleksleri, tetratiyoeter, tetraamin, teraaldehit, tetraoksim VI, Di and tetranuclear copper(II) complexes, tetratbiaether, tetraamin, tetraaldhyde, tetraoxime vn
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Yeni tip, tetratiyoeter-tetratiyoeter ve tetraoksim ligandları ve bunların bakır(II) kompleksleri sentezlendi. Elde edilen bileşikler elementel analiz, 13C-, ^-NMR, İR, UV-Vis, kütle spektroskopisi çalışmaları ve manyetik moment ölçümlerinin kombinasyonları ile yapıları aydınlatıldı. Bu ligandlar, 6,6'-metilen-bis (5'-amino- 3 ',4' - benzo - 2'- tiyopentil) - l,ll-diamino-2,3:9,10-dibenzo-4,8-ditiyoundekan, (KUL), (4), 6,6'-bis(5'-amino-3',4'-benzo- 2'-tiyopentil)-l,ll-diamino-2,3:9,10-dibenzo-4,8-ditiyoundekan, (H4L1), (8) and 6,6'- metilen-bis(l,ll-dihidroksimino)-2,3:9,10-dibenzo-4,8-dioksaundekan, (H4L2), (13) dır. Metal şelatlarının geometrileri manyetik ve spektroskopik ölçümler yardımı ile tartışıldı. I.R. spektrumları ligandların dört dişli ligand olarak davrandığını ve (C=N), (NH2), (-S-) gruplarının koordinasyona girdiğini gösterdi. Elementel analiz stokiometrik ve spektroskopik değerler bakır(II) iyonlanmn ligand donor atomları ile koordine olduğunu doğruladı. Ayrıca sentezlenen ligandlardan 13 bileşiğinin, en kararlı konformasyonlarmı bulmak için, moleküler mekanik metodu, (MM2) ile geometrik optimizasyonları yapılmıştır. Bu ligandlardan 13 bileşiği için en kararlı iki konformasyon ve bunların enerji değerleri de 10.94 ve 9.49 k.kal/mol olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Synthesis and Chracterizations of Di- ve Tetranuclear Copper(II) Complexes Copper(II) complexes of novel tetraamin-tetrathioether and tetraoxime type ligands were synthesized and characterized by a combination of elemental analyses, 13C-, 'H-NMR, IR, UV-Vis, mass spectral studies and magnetic moments. These ligands are 6,6'-methylene- bis (5'-amino-3',4'-benzo-2'- thiapentyl) -141-diamino-2,3:9,10-dibenzo-4,8-dithiaundecane, (H4L), (4), 6,6'-bis(5'-amino-3'54'-benzo-2'-thiapentyl)-l,l l-diamino-2,3:9,10-dibenzo-4,8- dithiaundecane, (H4L1), (8) and 6,6'-methylene-bis(141-dmydroximino)-2,3:9,10-dibenzo- 4,8-dioxaundecane, (H4L2), (13). The geometry of the metal chelates is discussed with the help of magnetic and spectroscopic measurements. IR spectra showed that the ligand acts in a tetradentate manner and coordinates through the (C=N) and (NH2) and (-S-) groups. The elemental analyses, stoichiometry and the spectroscopic data of the complexes indicate that the copper(II) ions are coordinated by the ligand donor atoms. In addition, a geometric optimisation of the synthesized ligand 13 was made by method of molecular mechanics (MM2) in order to establish a stable conformation. The total energy for these conformations were calculated to be 10.94 and 9.49 kcal/mol.