The Effects of a plasticizing and a superplasticizing agents on water-cement ratio and compressive strength of concretes
  1. Tez No: 10520
  2. Yazar: ALİ DAŞÇI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA TOKYAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beton, kimyasal katkı, plastikleştirici, süperplastikleşüfirici, Concrete, chemical admixtures, plasticizer, superplasticizer Science
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET BİR PLASTİKLESTİRİCİ VE BİR SÜPERPLASTİKLEŞTİRİCİ KATKI MALZEMESİNİN BETONLARIN SU-ÇİMENTO ORANI VE BASINÇ MUKAVEMETİNE ETKİLERİ Ali DASÇI Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Yard. Doç.Dr.Mustafa Tokyay 69 sayfa, Eylül 1990 Günümüzde bir çok alanda kullanılan betonun özellik lerini istenilen yönde değiştirmek veya geliştirmek için çeşitli kimyasal katkı maddeleri geliştirilmiş ve halen yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada; bir lignosulfonat esaslı plastikleşti- rici (Plastiment BV 40) ve bir Formaldehit Melamin Sulfonat esaslı süperplastikleştirici (sikament FF) beton katkı maddelerinin, Türkiye'de üretilen dört tip çimento ile elde edilen betonların su-çimento oranları ve basınç daya nımlarına etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla Trabzon, Bolu, Adana ve Ankara'dan temin edilen TÇ 325, ASTM Tip V, PÇ 400 ve KPÇ 325 çimentoları ile, Ankara yakınlarındaki -vı-Zir deresinden temin edilen agrega kullanılmak suretiyle katkısız (kontrol) ve katkılı betonlar üretilmiştir. Kat kılı betonlarda; katkı maddeleri için üretici firmaların ca önerilen minimum, ortalama ve maksimum kullanım oran ları ile maksimum değerlerin üzerinde iki değer kullanıl mıştır. Elde edilen betonlarla 15x30cm lik silindir numu neler üretilmiş, 7 ve 28' günlük basınç dayanımlarına bakıl mak üzere deney tarihlerine kadar % 95+5.nisbi rutubet ve 23±1.7°C dekür'e tabi tutulmuşlardır. üretilen bütün betonlarda çimento miktarı ile kıvam sabit tutulmuş ve her katkı miktarı için su-çimento oran ları tesbit edilmiştir. Elde edilen deney sonuçları TS 3452 değerleri ile karşılaştırılmış, ayrıca bu sonuçların kullanılan çimento tipleriyle ilgisi araştırılmıştır. Bütün bu değerlendirmeler sonucunda; Plastiment BV 40' m TS 3452 nin önerdiği minimum su azaltmasını dört çimento türünde de sağlayabilmek için en az üretici firma ca önerilen maksimum miktarda kullanılması gerektiği, yine Sikament FF için de aynı standardda önerilen su azaltmasını sağlaması için Önerilen minimum değerin üzerinde kullanıl ması gerektiği, çimento tip ve özellikleri ile su azalma oranları arasında açık bir ilişki bulunmadığı, yine TS 3452 de önerilen mukavemet artışlarını sağlamak için Plastiment BV 40 'm en az önerilen maksimum miktar kadar ve Sikament FF in ise önerilen minimum değerin üzerinde kullanılması -vii-gerektiği, Sikament FF in üretici firmaca önerilen maksi mum kullanma miktarının üzerindeki kullanımlarda su azalt ması ve mukavemet artışı yaptığı ancak bunun önemli bir fayda sağlayamayacağı nedeniyle Sikament FF in önerilen maksimum değerin üzerinde kullanılmaması gerektiği, Sikament FF in Plastiment BV 40 a göre daha fazla mukavemet artışı sağladığı; belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF A PLASTIC I ZING AND A SUPERPLASTICIZING AGENTS ON WATER-CEMENT RATIO AND COMPRESSIVE STRENGTH OF CONCRETES DAŞÇI, A1İ M.S. In Civil Engineering Supervisor: Asst.Prof.Dr. Mustafa TOKYAY 69 pages / September 1990 Concrete is the most widely used construction material. In order to improve or change certain properties of concrete chemical admixtures are developed and being used. In this investigation the effects of a lignosulphonate based plastic izing and a formaldehyde melamine sulphonate based superplastic izing agents (Plastiment BV 40 and Sikament FF, respectively) on the water-cement ratio and compressive strength properties of concretes obtained from four different types of cements produced in Turkey were studied. The cements were KPC 325, TÇ 325, ASTM Type V, and PC 400 from Ankara, Trabzon, Bolu and Adana cement factories, respectively. Control concretes without any admixture and test concretes with the admixtures used at minimum, average, maximum values specified by the -iii-manufacturer and two more values above the maximum. The standard cylindrical specimens were moist cured at 95±5% relative humidity and 23±1.7°C temperature, until the time of test, 7 and 28 days. In all the specimens prepared, the cement content and slump were kept constant and water-cement ratios were adjusted for each level of admixture addition. The experimental results obtained were compared with TS 3452 and the effects of the types of cements were investigated. Finally, after the analyses of the test results, it was determined that, in order to obtain the minimum water reduction value stated in TS 3452 > the lignosulphonate type Plastiment BV 40 should be used at least at the maximum amount specified by the manufacturer, for all types of cements used in this study. Similarly, the melamine formaldehyde type Sikament FF should be used at amounts more than the minimum specified by the manufacturer. These points were also true for the strength requirements stated in TS 3452. Although it was possible to increase the strengths by using the Sikament FF at amounts exceeding the maximum, the increase is not significant and for economical reasons, it was determined that this admixture should not be used more than the maximum amount. Furthermore, Sikament FF was determined to result -iv-In more strength increase than Plastiment BV 40.