Residence as an extention to university education, a case-study: M.E.T.U. housing complex
Üniversite eğitiminin bir uzantısı olarak konut, örnek çalışma: ODTÜ konut kompleksi
- Tez No: 12790
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FEYYAZ ERPİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Üniversite eğitimi, üniversite konutu, üniversite öğrencisi, University edueetiön, university residence, university student, socio! milieu, physics! milieu, group living
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
İZET ÜNİVERSİTE EÜTİHİKİN ili UZANTISI OLMM KONUT, ÖRNEK ÇALİŞMA: Q.D.T.0 KONUT KOMPLEKSİ SEVİM, Zuhal "yüksek Lisans Tezi, Mimarlık Bölümü Tez Vfinetfciel: Doç.Dr.F8yyaz Erpi Şyfest 1991, 208 sayfa yapılan mimari araştırmada üniversite eğitiminin amacı öğrenciye teknik bilgilerin verilmesinin yanısıra onu sosyal yönden de eğiterek toplumsal yaşama hazırlamak olarak belirlenmiştir. Üniversite konut çevresinin bu amaca hizmet edecek en uygun ortam olduğu görüşüyle yapılan çalışma, üniversitedeki sosyal vs akademik yaşamla öğrencilerin davranış biçimlerine bağlı ölerek üniversite yaşam çevresinin yorumunu yapmayı amaçlamıştır. İkinci bölümde ilerki tartışmalara ortak bir dil düştürmek için çelişmenin parametreleri farklı boyutlarda ele el mirken, üniversitenin Türkiye için tarihi oluşumları incelenmiştir.Üniversite çevresi bireylerden oluşan sösyal ve fiziksel mekanlar olarak tanımlanırken, üçüncü ödlümde üniversite konutunun sosyal çevresini oluşturan, sosyal ve psikolojik değişkenler tariflenmiştir. Dördüncü bölümde mimari değişkinlerin analizi ve belirli tasarım kriterleri ile fiziksel çevreyi oluşturan elemanlar tartışılmıştır. Beşinci bölümde, çalışmanın bulgularına dayanılarak, varolan durum incelenmiş ve ODTÜ için bir konut kompleksi önerisi yapılmıştır. Sonuç bölümünde, araştırmanın genel bulguları özetlenmiştir. Çalışma, üniversite konutlarının, eğitimin bir uzantısı olarak tasarlanması gerektiği sonucuna ulaşmaktadır. çalışmaya kavramsal bir temel oluşturması için değişik üniversite kampüsleri ve konut tipleri sırasıyla A ve B eklerinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
msımuT İESIPEİCE âS m EXTEHTION TO UüiVEÜSiTV EDUCATION Â CâSE-STüöf: H.E.T.Ü. ti0ySfi6 COWPLEI SEVİM, Zuhal FlArth in Architecture Supervisor : Assoc.Prof.Dr. Feyyaz Erpl February, 1991, 208 page in this.architectural research, the aim of university education has been determined as educating students socially while providing technical knowledge. This study, that assumes Vm university residential environment Is the proper media for this purpose, aims to evaluate university living environment related tc social and academic life, and behaviour patterns of students. in chapter two, in order to have a common language for latter discussion, ^hila the parameters of study has been taker» Into consideration at different scales, the historical formations of university have been discussed for Turkey. Meanwhile university residence has been defined as a physicalspace with its social system that composed of individuals, psychological and social variables tint constitute social mi Hsu of university residence have been described in chapter three. in chapter four analysis of architecture! variables have been made and certsin design criteria and elements of physical milieu have been discussed. In chapter five according to findings of the study, the enisting campus complex has been re-evaluated and s housing complex has been proposed for the METU. Seners! findings of the study have been summarized in the final chapter, it has been concluded that the university residence complex should be designed, ss sn sKtention to education. Different university campuses snd dormitory types have been presented in an srüsr in Appendices A snd 6 to form s conceptual base for the study.