An Investigation of peak and residual shear strength of compacted plastic clays
  1. Tez No: 12799
  2. Yazar: ZİYA ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TÜRKER MİRATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kayma dayanımı, en yüksek dayanım, kalıntı kayma dayanımı, içsel sürtünme açısı, sıkıştırma, boşluk suyu basıncı, plastik kil, Shear strength, peak strength, residual strength, angle of friction, compaction, pore water pressure, plastic clay
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET SIKIŞTIRILMIŞ PLASTİK KİLLERDE EN YÜKSEK. VE KALINTI KAYMA DAYANIMI ÜZERİNE BİR ARAgTIRMA Ziya ÇİFTÇİ Yüksek Lisans Tezi, İnş. Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Türker MİRATA 120 sayfa, Şubat 1991 Bu tezde amaç, sıkıştırılmış plastik killerde eksi boşluk suyu basıncının' drenaj sız en yüksek ve kalıntı kayma dayanımı üzerindeki etkisini araştırmaktır. Bu amaçla, kesme kutusu deneyi kullanılmış, Imm'den daha büyük tanelerden arındırılmış beş değişik plastik kil üzerinde deneyler yapılmıştır. Optimumdan yüzde birkaç daha yüksek su içeriğinde kayma dayanımı parametreleri belirlenmiş, bu deneyler, en yüksek dayanımdaki içsel sürtünme açısı, kalıntı dayanımdakinden daha düşük bir değer verene kadar su içeriği yükseltilerek tekrarlanmıştır. Kalıntı kayma dayanımına erişildikten sonra, numune suyla kaplanmış, ve drenajlı kalıntı kayma dayanımı ölçülmüştür. Su sonuca varılmıştır: Deney koşullarında bu tür plastik killerde var olduğu gösterilen eksi boşluk suyu basıncı, kalıntı kayma dayanımda kesme düzleminin bir -v-yarisından ötekine etkili olmaktan hemen hemen çıkar. Bu etkinin kaybedilmesi, düşük dikey gerilmeler altında daha belirgindir. Bundan dolayı, drenajlı kalıntı dayanımdaki içsel sürtünme açısının değeri drenajlı değere yakın, ancak az bir miktar daha yüksek olmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION OF PEAK AND RESIDUAL SHEAR STRENGTH OF COMPACTED PLASTIC CLAYS ÇÎFTÇİ, Ziya M.S. in Civil Engineering Supervisor: Prof.Dr. Türker MİRATA 120 pages, February 1991 This thesis is aimed at examining the influence of negative pore water pressure on the peak and residual undrained shear strength of compacted plastic clays. For this purpose, the shear box test was used, and five different plastic clays, with particles larger than 1mm removed, were tested. For each clay, shear strength parameters were determined at a water content a few % above the optimum. Such tests were repeated with increasing water content until lower values of angle of internal friction at peak than at residual were observed. The specimens were flooded with water after the residual strength was reached and the drained residual strength also measured. It was concluded that the negative pore pressures, which have been shown to exist in such plastic clays under -iii-the test conditions, practically stop being effective across the rupture plane at the residual strength, this loss of effectiveness being more marked in tests under the lower normal stresses. The undrained residual angles of friction were thus close to but slightly greater than the drained values.