Influence of coarse gravel content on the undrained shear strength of a compacted plastic clay
- Tez No: 7301
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKER MİRATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: kayma dayanxmx, laboratuvar deneyi, kil, cakxl, içyapxşkanlxk, içsel sürtünme acxsx, sxkxstxrma
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
ÖZET ÎRÎ ÇAKIL ORANININ SIKIŞTIRILMIŞ PLASTİK BÎR KÎLÎN DRENAJSIZ (AKAÇLAMASIZ) KAYMA DAYANIMINA OLAN" ETKİSİ AZİMLİ, FUAT Yüksek Lisans Tezi, înş.Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Türker MİRATA Kasım 1989, 144 sayfa Bu tez iri çakıl oranının sıkıştırılmış killerin akaçlamasız kayma dayanımına olan etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaç için yeni bir deney olan prizmatik kama kesme deneyi (PKKD) kullanılmıştır. Böyle bir araş tırmanın PKKD kullanılarak yapılabileceğini göstermek böylece gerekli olmuştur. İlk olarak, 5 mm' den. daha büyük tanelerden arın dırılmış, optimumdan 5% daha yüksek bir su içeriğinde sıkıştırılan inorganik plastik bir kilin akaçlamasız kayma dayanımı değiştirgeni eri PKKD ile elde edilmiş ve daha önce başka araştrrmacılarca kayma kutusu deneyiyle karşı laştırılarak denenmiş olan silindirik kama kesme deneyiyle (SKKD) karşılaştırılmıştır. Bu sonuçlar birbirine oldukça yakın çıkmıştır. İri çakıl oranı daha sonra basamaklı olarak 20%' ye, 40%'a ve 60%' a çıkarılmış ve kilin su -v-içeriği ile sxkxstxrma enerjisi sabit tutularak her basamak için dört PKKD deneyi yapxlmxstxr. Bir yol. dolgusu örneği için çizilen iri çakxl oranx-guvenlik sayxsx eğrilerinden, iri çakxl oranı arttxk- ça güvenlik sayxsxnxn hem en yüksek hem de kalxntx dayanxm- da artma eğilimi gösterdiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INFLUENCE OF COARSE GRAVEL CONTENT ON THE UNDRAINED SHEAR STRENGTH OF A COMPACTED PLASTIC CLAY AZÎMLÎ, FUAT. M.S. in Civil Engineering Supervisor! Prof.Dr. Türker MÎRATA November,198 9, 14 4 pages This thesis is aimed at examining the influence of coarse gravel content on the undrained shear strength of compacted clays. For this purpose, a new test, called 'prismatic wedge shear test', ('priswest') was used. So it became necessary to show that such an investigation could be done by using 'priswests1. Firstly, the undrained shear strength parameters of an inorganic plastic clay, with particles larger than 5mm removed, and compacted at a moisture content 5% wet of optimum, were determined by 'priswests', and compared with those obtained by cylindrical wedge shear tests ( 'cyl wests'), which had already been tested against the shear box test by past researchers. The agreement was reasonable. The coarse gravel content was then increased to 20%, 40% and -iii-60% in stages, and keeping the moisture content of the clay and the compactive effort constant, four shear tests were carried out for each percentage by using 'priswests'. It was shown from the plots of gravel content against factor of safety of a typical embankment that there was a tendency of increase of factor of safety as the gravel content increased both at peak and at residual strength. Keywords; Shear strength, laboratory test, clay, gravel, cohesion, angle of internal friction, compaction. -iv-